ßßß Cookit - przepis na Gofry z makiem

Gofry z makiem

nazwa

Wykonanie

Na blogu jakiś czas temu pojawił się pierwszy przepis na gofry . Od tego czasu przetestowałam już wiele innych przepisów i dzisiaj mam dla was jeden z nich. Według mnie najlepszy.
Gofry upiekłam z mieszanki trzech mąk: ryżowej, owsianej i pszennej. Dodałam do nich również mak, który podczas jedzenia nadaje im wspaniałego smaku. Gofry posłodziłam oczywiście brązowym cukrem i dosypałam też trochę ulubionego waniliowego .
Swoją porcję podałam z gruszką, miodem i migdałami.
Składniki na 6 sztuk:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki owsianej*
1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki gazowanej wody
1/4 szklanki brązowego cukru
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki maku
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
łyżka roztopionego masła
*Mąkę możemy otrzymać poprzez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy.
Białko ubijamy na sztywną pianę.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier brązowy i waniliowy, mleko, wodę, mak, proszek, żółtko i masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy do nich ubite białko i delikatnie łączymy.
Gofry pieczemy w nagrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Czas pieczenia zaleźy od mocy urządzenia. Moim gofrom wystarczyło 6 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/03/gofry-z-makiem.html