Na blogu jakiś czas temu pojawił się pierwszy przepis na gofry . Od tego czasu przetestowałam już wiele innych przepisów i dzisiaj mam dla was jeden z nich. Według mnie najlepszy.Gofry upiekłam z mieszanki trzech mąk: ryżowej, owsianej i pszennej. Dodałam do nich również mak, który podczas jedzenia nadaje im wspaniałego smaku. Gofry posłodziłam oczywiście brązowym cukrem i dosypałam też trochę ulubionego waniliowego .Swoją porcję podałam z gruszką, miodem i migdałami.Składniki na 6 sztuk:1/2 szklanki mąki ryżowej1/2 szklanki mąki owsianej*1/2 szklanki mąki pszennej typ 6501/2 szklanki mleka1/3 szklanki gazowanej wody1/4 szklanki brązowego cukrułyżka cukru waniliowego2 łyżki makułyżeczka proszku do pieczeniajajkołyżka roztopionego masła*Mąkę możemy otrzymać poprzez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy.Białko ubijamy na sztywną pianę.Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier brązowy i waniliowy, mleko, wodę, mak, proszek, żółtko i masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy do nich ubite białko i delikatnie łączymy.Gofry pieczemy w nagrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Czas pieczenia zaleźy od mocy urządzenia. Moim gofrom wystarczyło 6 minut.Smacznego:)