Wykonanie
Pieczona owsianka z
wiśniami i
kakao jest zdecydowanie najlepsza jaką miałam okazję jeść. Za sprawą
owoców jest wilgotna i kwaskowa, a dodatek pysznej
czekolady wspaniale ubogaca jej smak. Według mnie jest to wspaniałe połączenie i na pewno wykorzystam je jeszcze wiele
razy.Ciasto na owsiankę możecie przygotować wieczorem, a upiec ją rano. Czyli zamiast pozostawienia
płatków, aby wchłonęły płyn, na 15 minut zostawiacie ją na całą noc.
Składniki na 2 porcje:szklanka
płatków owsianych pełnoziarnistych1/2 szklanki
mleka2
jajka2 paski
czekolady (u mnie biała i gorzka)5 łyżek
wiśni*2 łyżeczki
cukru brązowegołyżeczka
kakaołyżeczka
proszku do pieczenia*Ja użyłam
wiśni ze słoika, ale możecie zastąpić je mrożonymi, a w sezonie świeżymi. Oczywiście maja być bez pestek.
Czekoladę kroimy w drobna kosteczkę.W misce mieszamy łyżką wszystkie składniki. Pozostawiamy je na 15 minut, aby
płatki wchłonęły płyn. Przekładamy je do miseczek nadających się do pieczenia w piekarniku.Owsiankę pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)