Wykonanie

Zastanawiałam się dość długo czy zaczynać w ogóle
serię zatytułowaną ,,dla leniwych'', bo nie dość, że nazwanie swoich czytelników leniwymi jest dość ryzykowne, to mam wrażenie, że w blogosferze kulinarnej trochę niezręcznie jest się przyznać, że bywa się leniwym i czasem zamiast dwudaniowego obiadu i wypiekania własnego
pieczywa idziemy ,,na skróty'', żeby zjeść coś na szybko w 5 minut. Z czasem przekonałam się jednak, że lubicie (tak jak ja!) proste przepisy i wiem, że potraktujecie
serię z przymrużeniem oka. Od czasu do czasu
będę Wam podrzucać przepisy ekspresowe, zawierające tylko kilka składników i dziecinnie proste do wykonania, mam nadzieję, że się spodobają ;)Jeśli chcesz oczarować swoją Walentynkę czymś pysznym, zrobionym ręcznie i od
serca, ale w repertuarze kulinarnym masz tylko jajecznicę i
parówki z
wody, to przychodzę na ratunek. Być może masz tylko 15 minut wolnego, żeby coś przygotować, albo zwyczajnie pieczenie ciasta to nie Twoja bajka. Tak czy inaczej,
trufle oreo nie tylko przepysznie brzmią i pięknie wyglądają, ale absolutnie każdy jest w stanie je zrobić w ciągu 10 minut!kalorie i makroskładniki dla 1 sztukiSkładniki na 18 sztuk►
ciastka oreo [ok. 150 g / 14 sztuk]►
serek mascarpone [100 g]►
czekolada mleczna/gorzka/biała [ok. 40 g]1 .
Ciastka oreo bardzo drobno pokruszyć w misce blendera, młynku do
kawy bądź ręcznie (włożyć do woreczka strunowego i ugniatać pięściami).2. Pokruszone
ciastka przełożyć do miski razem z
mascarpone i wyrobić na gładką, jednolitą masę dłonią lub łyżką.3. Uformować 18 równych
trufli i ułożyć je na papierze do pieczenia.4.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej lub w mikrofali. Polać pralinki cienkimi strużkami. Im mniej starannie tym więcej punktów za artystyczną duszę u Twojej Walentynki ;)5. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez przynajmniej 20 min.