Wykonanie
Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne
czosnkowe bułeczki. "Chodziły" one za mną już przez kilka tygodni, aż w końcu je upiekłam. Szczerze mówiąc, wyszły pyszne. Więc jeśli, tak jak ja, przepadacie za aromatem
czosnku i lubicie domowe
pieczywo, to koniecznie wypróbujcie ten przepis;)Bułeczki najlepiej smakują pierwszego i drugiego dnia, bo dość szybko
tracą świeżość. Świetnie pasuje do nich pasta sojowa i masełko,
szynka oraz
pomidor.Składniki na 6
bułek:1,5 szklanki
mąki ryżowej1,5 szklanki
mąki pszennej typ 6501/2 szklanki
słonecznika1/2 szklanki ciepłego
mleka1/2 szklanki ciepłej
wody6 ząbków
czosnku25g
drożdżyłyżeczka
soliłyżeczka
cukruPrzygotowujemy rozczyn- w
mleku dokładnie rozpuszczamy
cukier i
drożdże.Do miski przesiewamy
mąki. Dodajemy
słonecznik,
sól,
czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę,
wodę i rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie gładkie, miękkie i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1- 1,5 godziny.Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.Bułeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)