ßßß Cookit - przepis na Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne czosnkowe bułeczki. "Chodziły" one za mną już przez kilka tygodni, aż w końcu je upiekłam. Szczerze mówiąc, wyszły pyszne. Więc jeśli, tak jak ja, przepadacie za aromatem czosnku i lubicie domowe pieczywo, to koniecznie wypróbujcie ten przepis;)
Bułeczki najlepiej smakują pierwszego i drugiego dnia, bo dość szybko tracą świeżość. Świetnie pasuje do nich pasta sojowa i masełko, szynka oraz pomidor.
Składniki na 6 bułek:
1,5 szklanki mąki ryżowej
1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
6 ząbków czosnku
25g drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Przygotowujemy rozczyn- w mleku dokładnie rozpuszczamy cukier i drożdże.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy słonecznik, sól, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, wodę i rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie gładkie, miękkie i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1- 1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Bułeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/02/bueczki-czosnkowe.html