Wykonanie
Niedawno dostałam upragnioną gofrownicę. W tym czasie zdążyłam ją przetestować i przygotować przepis na pyszne, chrupiące żytnie gofry. Do ich upieczenia potrzebne będą wam tylko podstawowe składniki, które najprawdopodobniej macie w kuchni.Długość pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy. Moja ma 1200W i do uzyskania chrupiącej skórki na cieście wystarczy 6 minut, ale czas pieczenia najprawdopodobniej musicie ustalić sami.Do gofrów wspaniale pasuje custard i
jagody ze słoiczka.Składniki na 6 sztuk:1 szklanka
mąki żytniej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mąki pszennej typ 6501/4 szklanki
cukru brązowegołyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 szklanki
mleka1/3 szklanki gazowanej
wody1/5 szklanki
olejujajkoSuche składniki (
mąki,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia) mieszamy w jednej misce, a mokre (
mleko,
woda,
olej,
żółtko) w drugiej.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Zawartość wszystkich misek dokładnie mieszamy łyżką.Gofry pieczemy w nagrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Moim do upieczenia wystarczyło 6 minut, ale czas zależy od mocy urządzenia.Smacznego:)