ßßß Cookit - przepis na Gofry żytnie

Gofry żytnie

nazwa

Wykonanie

Niedawno dostałam upragnioną gofrownicę. W tym czasie zdążyłam ją przetestować i przygotować przepis na pyszne, chrupiące żytnie gofry. Do ich upieczenia potrzebne będą wam tylko podstawowe składniki, które najprawdopodobniej macie w kuchni.
Długość pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy. Moja ma 1200W i do uzyskania chrupiącej skórki na cieście wystarczy 6 minut, ale czas pieczenia najprawdopodobniej musicie ustalić sami.
Do gofrów wspaniale pasuje custard i jagody ze słoiczka.
Składniki na 6 sztuk:
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/4 szklanki cukru brązowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki gazowanej wody
1/5 szklanki oleju
jajko
Suche składniki (mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia) mieszamy w jednej misce, a mokre (mleko, woda, olej, żółtko) w drugiej. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Zawartość wszystkich misek dokładnie mieszamy łyżką.
Gofry pieczemy w nagrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Moim do upieczenia wystarczyło 6 minut, ale czas zależy od mocy urządzenia.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/01/gofry-zytnie.html