ßßß Cookit - przepis na bezglutenowy tort snickers

bezglutenowy tort snickers

nazwa

Wykonanie

Uwaga! Przed Wami najbardziej smakowity i wodzący na pokuszenie tort, jaki udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Oczywiście nie licząc różanego . Z racji tego, że chciałbym powoli wprowadzać na bloga przepisy na ciasta i desery bezglutenowe oraz wegańskie, do tortu przygotowałem znakomity (!) czekoladowy biszkopt bezglutenowy. Poprzez dobór odpowiednich proporcji oraz mąk udało mi się osiągnąć lekkie ciasto o mocno czekoladowym aromacie i strukturze innej niż w biszkopcie klasycznym, lekko ziarnistej. W efekcie powstało ciasto o smaku niczym murzynek, ale lżejsze i bardziej zbliżone do biszkoptu. Jednak bardziej zwarte. Blaty nasączone Jack Daniel'sem przełożyłem wyśmienitym, delikatnie karmelowym kremem, orzeszkami ziemnymi i polałem sosem karmelowym. I tak stworzyłem tort w iście amerykańskim stylu. Może nie jest idealny, nie do końca równy, ale zdecydowanie nadrabia smakiem :)
biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
50 g gorzkiego kakao
120 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej
Dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i dodawać w 3-4 partiach przesiane mąki z kakao mieszając delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Biszkopt piec w 180 º C przez ok. 40 minut do suche go patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy, odwrócić do góry spodem i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 3-4 blaty.
poncz:
200 ml wrzątku
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml Jack Daniel'sa
2 łyżeczki cukru
Kawę oraz cukier zalać wrzątkiem. Zamieszać do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia, dodać alkohol i wymieszać. Gotowym naparem z kawy nasączać kolejno każdy biszkopt.
sos karmelowy*:
50 g cukru
25 g masła
90 ml kremówki 36%
sól morska
W rondlu umieścić cukier (równomiernie) i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy całkiem się rozpuścić gotować mieszając do uzyskania bursztynowego koloru. Dodać posiekane masło i mieszać energicznie. Następnie dodać kremówkę w dwóch partiach, wymieszać. Przestudzić Gotowym sosem polać ciasto, schłodzić. Pilnujcie temperatury i czasu gotowania karmelu. Ja go przeciągnąłem i wyszedł zbyt gęsty.
* zamiast sosu karmelowego możecie użyć masy kajmakowej. Przed użyciem należy ją lekko podgrzać, aby stała się rzadsza. Po pokryciu blatu masą schłodźcie ją w lodówce, a dopiero później udekorujcie kremem.
krem:
250 g mascarpone
400 ml kremówki 36%
260 g masy kajmakowej
3 łyżeczki esencji waniliowej
orzeszki ziemne (niesolone)
cukierki snickersy
Orzeszki ziemne zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 5 minut. Przełożyć na sitko, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posolić. Masę kajmakową rozgrzać nieco w rondelku lub wymieszać dokładnie łyżką do rozluźnienia konsystencji. Kremówkę ubić na sztywno, pod konie ubijania dodać wanilię i połączyć. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo mascarpone, a następnie masę kajmakową. Mieszać tylko do połączenia składników. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzony krem szprycować na nasączone blaty tortu (pozostawić część na dekorację górnego blatu), a na nim układać namoczone orzeszki ziemne. Górny blat udekorować posiekanymi cukierkami snickers oraz pozostałym kremem. Podawać schłodzony.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/04/bezglutenowy-tort-snickers.html