ßßß Cookit - przepis na wielkanocna pascha z pistacjami

wielkanocna pascha z pistacjami

nazwa

Wykonanie

Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie jadłem, a tym bardziej nie przyrządzałem, paschy wielkanocnej. Nie był to w naszym domu wielkanocny "must have". Zwykle deser ten kojarzył mi się z twardawą, serową bryłką o mało atrakcyjnym wyglądzie. Do tego bakalie, których nigdy nie lubiłem. Wystarczy przejrzeć internet, aby zobaczyć jak niewiele można wykazać się estetycznie w tworzeniu tego desery, Jest to oczywiście związane z procesem jego powstawania, kiedy pascha musi odciekać na gazie przez co na jej powierzchni tworzy się odciśnięta siateczka. Jednak ostatnio udało mi się znaleźć unowocześniony przepis na paschę i od razu postanowiłem zabrać się za jej wykonanie w wersji pistacjowej na własnym twarogu. I jak się okazało pascha wyszła niesamowicie delikatna, puszysta i niezwykle urocza.
polewa:
42 ml wody
85 g cukru
85 g glukozy
10 g żelatyny
30 ml zimnej wody
55 g kremówki 36%
85 g białej czekolady
Żelatynę umieścić w rondlu, zalać zimną wodą (30 ml) i dostawić do napęcznienia. Dodać połamaną na cząstki czekoladę. Wodę (42 ml), cukier, glukozę oraz kremówkę umieścić w osobnym rondlu i zagotować. Gotową mieszanką zalać napęczniałą żelatynę z czekoladą i wymieszać do dokładnego połączenia. Otrzymaną masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Odpowietrzyć uderzając o blat lub powolne mieszanie. Polewę wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia podgrzać lekko do rozpuszczenia, ponownie zblednować, odpowietrzyć i gotową polewą dekorować zamrożone paschy. Wierzch posypać drobno siekanymi pistacjami.
pascha (4 porcje):
4 00 g domowego twarogu
120 ml kremówki 36%
2 szczypty soli
16 g żelatyny
40 g pistacji
40 ml wody
120 g cukru
70 g masła
2 żółtka
Pistacje posiekać bardzo drobno lub zmiksować w blenderze. Żelatynę umieścić w małym rondlu, zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Twaróg utrzeć blenderem na gładką, jednolitą masę. Dodać pistacje i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i solą na jasną, puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku. W tym czasie zagotować kremówkę a następnie wlać do masy jajecznej. Kiedy całość się połączy dodać twaróg z pistacjami i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Napęczniałą żelatynę podgrzewać na najmniejszym gazie (mieszając) do rozpuszczenia. Gotową żelatynę wlać do przygotowanej masy i dokładnie zmiksować. Całość przełożyć do foremek i wstawić do zamrażarki na ok. 2 godziny. Schłodzone paschy wyjąć ostrożnie z foremek, ustawić na szklankach odwróconych do góry dnem i równomiernie polać podgrzaną polewą. Odczekać aż nadmiar masy spłynie, a następnie odstawić na ok. 30 minut do odmarznięcia. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/03/wielkanocna-pascha-z-pistacjami.html