ßßß Cookit - przepis na czekoladowy mazurek z miętą

czekoladowy mazurek z miętą

nazwa

Wykonanie

Pewnie nikogo nie zdziwię, ale ten mazurek będzie w tym roku moim ulubionym. Mam nadzieję, że poza mną są tu jacyś inni fanatycy gorzkiej czekolady, której głęboki smak i aromat przyprawia o zawrót głowy. A do pełni szczęścia wystarczy jeszcze odrobina miętowego pudru, która daje fantastyczny posmak orzeźwienia. Musicie spróbować tego mazurka! :)
mazurek o średnicy 18 cm
ciasto:
120 g mąki
30 g kakao
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Suche składniki przesiać do miski, dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać robotem z hakiem do momentu, aż powstanie kruszonka. Na koniec dodać żółto i mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć w kulę, zagnieć ciasto w dłoniach. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić mocno w zamrażarce. Przygotowane ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, oprószonym mąką, na placek równej grubości (ok. 4-5 mm). Ułożyć na nim dno tortownicy (użyłem formy o średnicy 18 cm i przygotowałem dwa mazurki) spodem do góry i odciąć nożem jego kształt. Następnie chwycić za arkusz papieru i trzymając od góry dno tortownicy energicznie przewrócić całość na drugą stronę tak, aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier, a spód nakłuć widelcem Z resztek ciasta wykonać wałeczki, zwinąć je spiralnie wokół siebie i ułożyć na kruchym spodzie. Warkocz nie powinien wystawać poza spód formy. Na tak przygotowane ciasto założyć obręcz tortownicy, a następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w 200 º C przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Zdjąć obręcz tortownicy i wyjąć kruchy spód.
nadzienie:
1/2 łyżki miękkiego masła
75 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki 36%
wiórki czekoladowe
miętowy puder
Kremówkę umieścić w rondlu i mieszając podgrzewać do uzyskania wysokiej temperatury (nie gotować). Gorącą śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę oraz masło i odstawić na kilka minut. Całość wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. Gotowy krem przelać na wystudzony spód i wstawić do lodówki aż masa stężeje. Gotowe ciasto udekorować wiórkami czekoladowymi i oprószyć miętowym pudrem. Aby przygotować miętowy puder wystarczy zmiksować suszoną miętę w młynku do kawy i gotowe.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/03/czekoladowy-mazurek-z-mieta.html