ßßß Cookit - przepis na babka majonezowa z polewą z białej czekolady

babka majonezowa z polewą z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Idą, idą święta... Ostatnio pojawił się na blogu przepis na domowy twaróg, z którego już niebawem przygotuję wielkanocną paschę. Tymczasem mam dla Was przepis na wielkanocną babę. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim składnik, który może budzić u wielu osób niechęć. Chodzi oczywiście o majonez, który dodaje się do ciasta. Przepis na taką babkę wpadł mi w oko już w rok temu, ale wtedy nie odważyłem się jeszcze na ten eksperyment. Po kilku namysłach upiekłem ją w tym roku, aby podzielić się z Wami opinią na jej temat, której zapewne jesteście ciekawi. Zatem jaki wpływ ma dodanie majonezu do ciasta? Bez obaw, wbrew pozorom składnik ten nie jest wyczuwalny w cieście. Babka wyszła bardzo delikatna i niezwykle puszysta. To jej największy atut. Ale co jeśli chodzi o smak? Wypiek smakuje jak biszkopt, bo powstał z klasycznego przepisu na ciasto biszkoptowe tyle, że z dodatkiem majonezu. Dlatego aby urozmaicić jej smak polecam dodać m.in. cukier lub ekstrakt waniliowy, kakao, kawę lub inny ulubiony składnik a dodatkowo ozdobić babę lukrem, polewą czy cukrem pudrem.
ciasto:
5 jajek
200 g cukru
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki ulubionego majonezu
Formę do babki z kominkiem o średnicy 20 cm i pojemności 2,5 l posmarować masłem, odstawić. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać majonez i wmieszać delikatnie łopatką. Następnie w 3 partiach dodawać przesiane mąki. Otrzymane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 180 ° C przez ok. 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia blaszkę z upieczoną babką wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę. Wstawić do piekarnika i dokończyć pieczenie. Gotowe ciasto studzić na kratce przez ok. 45 minut w formie. Następnie wyjąć delikatnie z blaszki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
polewa:
60 ml kremówki 36%
50 g białej czekolady
Kremówkę zagotować w rondlu, zdjąć z ognia i dodać połamaną na cząstki czekoladę. Całość mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą udekorować ciasto. Dodatkowo babkę ozdobić białymi drażami.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/03/babka-majonezowa-z-polewa-z-biaej.html