ßßß Cookit - przepis na tort pomarańczowo-herbaciany z bezami

tort pomarańczowo-herbaciany z bezami

nazwa

Wykonanie

Tadam! Oto jeden z najlepszych i najbardziej złożonych tortów, jakie kiedykolwiek robiłem. Miał być wysoki, blaty miały być grube, ale jednocześnie lekkie i wilgotne. Do tego przełożone dużą ilością kremu. Ale żeby nie było zbyt mdło i słodko, pomiędzy biszkoptami pojawiła się fantastyczna domowa marmolada z pomarańczy przełamująca goryczką słodycz bez i herbacianego pudru. Jest pysznie! :)
bezy:
4 białka
240 g cukru
Białka oraz cukier umieścić w dużej misce i zawiesić nad rondelkiem z wrzącą wodą tak, aby naczynie nie dotykało dnem powierzchni wody. Mieszankę podgrzewać na parze wodnej mieszając delikatnie rózgą do całkowitego rozpuszczenia cukru (sprawdzać przez rozcieranie masy między palcami). Kiedy mikstura będzie gotowa, zdjąć z garnuszka i odstawić na chwilę do przestudzenia. Następnie ubijać mikserem na sztywną i lśniącą masę (ok. 10 minut). Ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie beziki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 º C i suszyć przez ok. 2,5-3 godzin. Bezy pozostawić w zamkniętym piekarniku przez ok. 30 minut, a następnie uchylić lekko drzwiczki (włożyć między nie drewnianą łyżkę) i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Z upieczonych ciastek odłożyć ok. 10 najładniejszych sztuk i zamknąć je szczelnie w suchym pudełku. Pozostałe bezy pokruszyć i odstawić na czas przygotowania kolejnych elementów tortu.
poncz:
300 ml wody w temp. 80 º C
4 łyżki suszu earl grey z hibiskusem
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Z powyższych składników przygotować mocny napar herbaciany i odstawić do wystudzenia.
biszkopt:
6 jajek
170 g mąki
180 g cukru
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier (po jednej łyżce). Kiedy masa będzie sztywna, wbijać po jednym żółtku. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyłączyć miksera i dodawać przesiane mąki w trzech partiach. Za każdym razem mieszając delikatnie łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w 180 º C przez 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę aby wierzch biszkoptu był płaski. Wystudzić i przeciąć na 3 równe blaty.
krem:
3 łyżki suszu earl grey z hibiskusem
500 ml kremówki 36%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody
1 słoiczek domowej marmolady z pomarańczy
Susz herbaciany umieścić w elektrycznym młynku do kawy i zmiksować na drobny pył. Przełożyć do małej miseczki, dodać ciepłą wodę i połączyć do uzyskania pasty. Odstawić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder oraz przygotowaną pastę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym okrągłym otworem.
puder herbaciany:
2 łyżki suszu earl grey z hibiskusem
1 łyżka cukru pudru
Składniki zmiksować w elektrycznym młynku do kawy na gładki pył.
złożenie
Na talerzu, paterze lub specjalnej podkładce do tortów ułożyć dolny blat ciasta i nasączyć go dwukrotnie ponczem. Wierzch biszkoptu posmarować warstwą domowej marmolady pomarańczowej, a następnie rozsypać na niej pokruszone bezy. Na rozdrobnione ciastka wyciskać przygotowany krem, a następnie ułożyć na nim drugim blat tortu i postąpić tak jak z pierwszym. Na ostatnim biszkopcie rozsmarować pozostały krem, ułożyć bezy, a następnie oprószyć herbacianym pudrem.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/02/tort-pomaranczowo-herbaciany-z-bezami.html