Wykonanie
Tadam! Oto jeden z najlepszych i najbardziej złożonych
tortów, jakie kiedykolwiek robiłem. Miał być wysoki, blaty miały być grube, ale jednocześnie lekkie i wilgotne. Do tego przełożone dużą ilością kremu. Ale żeby nie było zbyt mdło i słodko, pomiędzy
biszkoptami pojawiła się fantastyczna domowa
marmolada z
pomarańczy przełamująca goryczką
słodycz bez i herbacianego pudru. Jest pysznie! :)
bezy:4
białka240 g
cukruBiałka oraz
cukier umieścić w dużej misce i zawiesić nad rondelkiem z wrzącą
wodą tak, aby naczynie nie dotykało dnem powierzchni
wody. Mieszankę podgrzewać na parze
wodnej mieszając delikatnie rózgą do całkowitego rozpuszczenia
cukru (sprawdzać przez rozcieranie masy
między palcami). Kiedy mikstura będzie gotowa, zdjąć z garnuszka i odstawić na chwilę do przestudzenia. Następnie ubijać mikserem na sztywną i lśniącą masę (ok. 10 minut). Ubite
białka przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie
beziki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 º C i suszyć przez ok. 2,5-3 godzin.
Bezy pozostawić w zamkniętym piekarniku przez ok. 30 minut, a następnie uchylić lekko drzwiczki (włożyć
między nie drewnianą łyżkę) i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Z upieczonych
ciastek odłożyć ok. 10 najładniejszych sztuk i zamknąć je szczelnie w suchym pudełku. Pozostałe
bezy pokruszyć i odstawić na czas przygotowania kolejnych elementów
tortu.poncz:300 ml
wody w temp. 80 º C4 łyżki suszu earl grey z hibiskusem1 łyżka
cukru (opcjonalnie)Z powyższych składników przygotować mocny napar herbaciany i odstawić do wystudzenia.
biszkopt:6
jajek170 g
mąki180 g
cukruDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać
cukier (po jednej łyżce). Kiedy masa będzie sztywna, wbijać po jednym
żółtku. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyłączyć miksera i dodawać przesiane
mąki w
trzech partiach. Za każdym razem mieszając delikatnie
łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w 180 º C przez 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę aby wierzch
biszkoptu był płaski. Wystudzić i przeciąć na 3 równe blaty.krem:3 łyżki suszu earl grey z hibiskusem500 ml kremówki 36%250 g
mascarpone3 łyżki
cukru pudru1 łyżka ciepłej
wody1 słoiczek domowej
marmolady z
pomarańczySusz herbaciany umieścić w elektrycznym młynku do
kawy i zmiksować na drobny pył. Przełożyć do małej miseczki, dodać ciepłą
wodę i połączyć do uzyskania pasty. Odstawić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać
mascarpone,
cukier puder oraz przygotowaną pastę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym okrągłym otworem.puder herbaciany:2 łyżki suszu earl grey z hibiskusem1 łyżka
cukru pudruSkładniki zmiksować w elektrycznym młynku do
kawy na gładki pył.złożenieNa talerzu, paterze lub specjalnej podkładce do
tortów ułożyć dolny blat ciasta i nasączyć go dwukrotnie ponczem. Wierzch
biszkoptu posmarować warstwą domowej
marmolady pomarańczowej, a następnie rozsypać na niej pokruszone
bezy. Na rozdrobnione
ciastka wyciskać przygotowany krem, a następnie ułożyć na nim drugim blat
tortu i postąpić tak jak z pierwszym. Na ostatnim
biszkopcie rozsmarować pozostały krem, ułożyć
bezy, a następnie oprószyć herbacianym pudrem.Smacznego! :)