ßßß Cookit - przepis na czekoladowe ciasto z cukinią

czekoladowe ciasto z cukinią

nazwa

Wykonanie

Czas na dużą dawkę czekolady! Tym razem połączyła się w cudownym, treściwym i wilgotnym cieście z cukinią oraz miodem tworząc smakowite połączenie. Ciasta z warzywami to ten rodzaj wypieków, który kusił mnie od dawna. Mimo że ciasto z marchwią znam już od dawna, to nadal miałem ochotę na upieczenie kolejnego z użyciem jakichś roślin. Ciasto wyszło dobre, fajna struktura, smak i aromat, ale mam pewien niedosyt. Wolałbym aby ciasta z warzywami, mimo wilgotności, miały też jakąś charakterystyczną nutę smakową. Niestety tak nie jest, ale mam już pewien pomysł, aby dopracować smak i stworzyć słodko-wytrawne ciasto z warzywem :D
składniki:
100 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
100 g gorzkiej czekolady
50 g brązowego cukru
100 ml miodu
200 g cukinii
100 ml oleju
40 g kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Keksówkę o podstawie 20 cm x 8 cm (użyłem 15 cm x 8 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Warzywo przełożyć do sitka wyłożonego ręcznikiem papierowym, docisnąć, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i odstawić. Czekoladę posiekać. Do większej miski przesiać obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć jajka, olej, miód oraz cukier. Mokre składniki dodać do suchych i zamieszać łyżką do ogólnego połączenia (nie za długo). Następnie wmieszać osuszoną cukinię oraz posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w 180 ° C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/02/czekoladowe-ciasto-z-cukinia.html