Wykonanie
Szukacie szybkiego i prostego sposobu na udane piątkowe popołudnie? Mam coś specjalnie dla Was. Oto niezwykle proste ciasto, które nie wymaga nawet odpalania piekarnika. Pierwotnie miałem nazwać go sernikiem, ale nazwa mijałaby się z prawdą, bo nie ma w nim krzty
sera. Masa powstała na bazie
jogurtów i to właśnie stąd nazwa deseru. Jest lekki, delikatny i orzeźwiający. W zestawieniu ze słodko-kwaśnym karmelem
malinowym wypada bardzo smacznie.spód:200 g ulubionych
herbatników70 g rozpuszczonego
masłaDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem dopieczenia.
Herbatniki zmiksować w blenderze, przełożyć do miseczki, dodać rozpuszczone
masło. Całość dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką równomiernie wyłożyć dno tortownicy i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Po stężeniu boki tortownicy posmarować cienką warstwą
oliwy.masa:50 g
ricotty200 g kremówki 36%700 g
jogurtu naturalnego3 łyżki
waniliowego cukru pudru3 łyżki
cukru pudru3-4 łyżki zimnej
wody8 łyżeczek
żelatynyŻelatynę umieścić w niewielkim rondelku, zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia na ok. 10 minut. Następnie podgrzewać ją na małym palniku do rozpuszczenia (cały czas mieszać) i odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać
jogurt w dwóch turach. Następnie wmieszać
ricottę, a kiedy masa dobrze się połączy, dodać dwa rodzaje
cukru pudru. Do przestudzonej
żelatyny dodać 3-4 łyżki masy i energicznie wymieszać, a następnie przełożyć do pozostałej masy i dobrze zmiksować. Całość przelać na schłodzony spód z
herbatników, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy sernik dobrze stężeje, wstawić go do zamrażarki na czas przygotowania karmelu.malinowy karmel:50 g
malin100 g
cukru30 ml
wody50 g kremówki 36%Kremówkę umieścić w rondelku z grubym dnem.
Maliny zmiksować blenderem na mus, dodać do kremówki i dobrze wymieszać. W osobnym rondelku z grubym dnem umieścić
wodę z
cukrem i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia
cukru. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć pozostawić bez mieszania i gotować do osiągnięcia złocisto-
bursztynowego koloru (ok. 170 º C). Jednocześnie na niewielkim palniku podgrzewać kremówkę z
malinami do osiągnięcia 80 ºC. Kiedy masa karmelowa osiągnie pożądana temperaturę, ostrożnie i cały czas mieszając, dodać kremówkę z
malinami (80 ºC). Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić do przestudzenia, mieszać co jakiś czas. Kiedy mieszanka ostygnie, wstawić ją na ok 10 minut do zamrażarki, aż zacznie gęstnieć. W tym momencie wyjąć z zamrażarki ciasto i przy pomocy łyżki ostrożnie pokryć wierzch jogurtownika gęstniejącym karmel malinowy. Całość ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15-20 minut. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz do góry, a wierzch ciasta udekorować
malinami. Po zgęstnieniu malinowy karmel nadal będzie miał lekko płynną konsystencję.Smacznego! :)