ßßß Cookit - przepis na jogurtownik z karmelem malinowym

jogurtownik z karmelem malinowym

nazwa

Wykonanie

Szukacie szybkiego i prostego sposobu na udane piątkowe popołudnie? Mam coś specjalnie dla Was. Oto niezwykle proste ciasto, które nie wymaga nawet odpalania piekarnika. Pierwotnie miałem nazwać go sernikiem, ale nazwa mijałaby się z prawdą, bo nie ma w nim krzty sera. Masa powstała na bazie jogurtów i to właśnie stąd nazwa deseru. Jest lekki, delikatny i orzeźwiający. W zestawieniu ze słodko-kwaśnym karmelem malinowym wypada bardzo smacznie.
spód:
200 g ulubionych herbatników
70 g rozpuszczonego masła
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Herbatniki zmiksować w blenderze, przełożyć do miseczki, dodać rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką równomiernie wyłożyć dno tortownicy i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Po stężeniu boki tortownicy posmarować cienką warstwą oliwy.
masa:
50 g ricotty
200 g kremówki 36%
700 g jogurtu naturalnego
3 łyżki waniliowego cukru pudru
3 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki zimnej wody
8 łyżeczek żelatyny
Żelatynę umieścić w niewielkim rondelku, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na ok. 10 minut. Następnie podgrzewać ją na małym palniku do rozpuszczenia (cały czas mieszać) i odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać jogurt w dwóch turach. Następnie wmieszać ricottę, a kiedy masa dobrze się połączy, dodać dwa rodzaje cukru pudru. Do przestudzonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy i energicznie wymieszać, a następnie przełożyć do pozostałej masy i dobrze zmiksować. Całość przelać na schłodzony spód z herbatników, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy sernik dobrze stężeje, wstawić go do zamrażarki na czas przygotowania karmelu.
malinowy karmel:
50 g malin
100 g cukru
30 ml wody
50 g kremówki 36%
Kremówkę umieścić w rondelku z grubym dnem. Maliny zmiksować blenderem na mus, dodać do kremówki i dobrze wymieszać. W osobnym rondelku z grubym dnem umieścić wodę z cukrem i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia cukru. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć pozostawić bez mieszania i gotować do osiągnięcia złocisto-bursztynowego koloru (ok. 170 º C). Jednocześnie na niewielkim palniku podgrzewać kremówkę z malinami do osiągnięcia 80 ºC. Kiedy masa karmelowa osiągnie pożądana temperaturę, ostrożnie i cały czas mieszając, dodać kremówkę z malinami (80 ºC). Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić do przestudzenia, mieszać co jakiś czas. Kiedy mieszanka ostygnie, wstawić ją na ok 10 minut do zamrażarki, aż zacznie gęstnieć. W tym momencie wyjąć z zamrażarki ciasto i przy pomocy łyżki ostrożnie pokryć wierzch jogurtownika gęstniejącym karmel malinowy. Całość ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15-20 minut. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz do góry, a wierzch ciasta udekorować malinami. Po zgęstnieniu malinowy karmel nadal będzie miał lekko płynną konsystencję.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/02/jogurtownik-z-karmelem-malinowym.html