Wykonanie
Płatki owsiane to jeden z produktów, które powinny być w każdym domu. Są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, bogate w błonnik, pomagają w prawidłowej pracy jelit, dbają o naszą odporność i urodę. Doskonałe dla osób na diecie i dbających o zdrowe odżywianie.Owsianka obowiązkowo powinna gościć na naszym
stole w
porze śniadania lub kolacji. Ostatnio bardzo mi odpowiada gotowana na wodzie z dodatkiem tylko odrobiny
oleju kokosowego i oczywiście mojej ulubionej
żurawiny. Tak przygotowane
płatki są bardzo smaczne na ciepło, ale po wystudzeniu i schłodzeniu nie wiem czy nie są jeszcze smaczniejsze.
Składniki:(dla 2 osób ze średnim apetytem)1/2 szklanki suchych zwykłych
płatków owsianych1 szklanka
wody1 łyżeczka
oleju kokosowego nierafinowanego1/2 szklanki
suszonej żurawiny1
banan (opcjonalnie)szczypta
soliPrzygotowanie:
Wodę zagotować, posolić, dodać
płatki i gotować 5 - 10 minut (nie więcej bo będą zbyt miękkie).Zdjąć z ognia i po chwili dodać
olej i
żurawinę, wymieszać, odstawić na około 2 minuty, aby
płatki i
żurawina wchłonęły
wodę.Dodatkowo jeśli ktoś lubi można dodać jeszcze pokrojone
banany.Zobacz również: