ßßß
Płatki owsiane to jeden z produktów, które powinny być w każdym domu. Są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, bogate w błonnik, pomagają w prawidłowej pracy jelit, dbają o naszą odporność i urodę. Doskonałe dla osób na diecie i dbających o zdrowe odżywianie.Owsianka obowiązkowo powinna gościć na naszym stole w porze śniadania lub kolacji. Ostatnio bardzo mi odpowiada gotowana na wodzie z dodatkiem tylko odrobiny oleju kokosowego i oczywiście mojej ulubionej żurawiny. Tak przygotowane płatki są bardzo smaczne na ciepło, ale po wystudzeniu i schłodzeniu nie wiem czy nie są jeszcze smaczniejsze.
Składniki:(dla 2 osób ze średnim apetytem)1/2 szklanki suchych zwykłych płatków owsianych1 szklanka wody1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego1/2 szklanki suszonej żurawiny1 banan (opcjonalnie)szczypta soliPrzygotowanie:Wodę zagotować, posolić, dodać płatki i gotować 5 - 10 minut (nie więcej bo będą zbyt miękkie).Zdjąć z ognia i po chwili dodać olej i żurawinę, wymieszać, odstawić na około 2 minuty, aby płatki i żurawina wchłonęły wodę.Dodatkowo jeśli ktoś lubi można dodać jeszcze pokrojone banany.Zobacz również: