Wykonanie
Dziś dzielę się z
Wami przepisem na sernik, który upiekłem w ostatnie święta, ale nie miałem już czasu go tutaj wrzucić. W zasadzie chyba nie widać nawet, że jest świąteczny. Dlatego mam nadzieję, że dobrze wpisze się w wiosenną aurę, mimo że
orzechy i kajmak kojarzone są raczej z jesienią. Jak wyszedł? Oczywiście niemal doskonale. Idealnie równy. Nie popękał i nie opadł dzięki pieczeniu na parze
wodnej. Dobrze zrównoważona
słodycz spodu, masy serowej oraz kajmaku. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Jedyne do czego można się przyczepić, to fakt, że jednym kawałkiem można najeść się jak obiadem :DP.s. z racji tego, że był podany na święta, nie mam zdjęcia przekroju.spód:100 g
mąki66 g zimnego
masła30 g
cukru pudru1
żółtkoMąkę oraz
cukier puder przesiać do misy robota. Dodać posiekane, zimne
masło i wyrabiać hakiem do otrzymania kruszonki. Następnie wbić
żółtko i mieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, zagnieść przez chwilę w dłoniach. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia podsypanym
mąką na równy placek o grubości ok. 6-7 mm. Na rozwałkowanym cieście ułożyć do góry dnem spód tortownicy o średnicy 20 i przy pomocy noża odciąć jego kształt. Nie usuwając blaszki ciasto razem z papierem zsunąć na deskę i odwrócić energicznie na drugą stronę, tak, aby papier znalazł się na górze. Arkusz odłożyć na bok. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 200ºC przez 25-30 minut. Wyjąć i wystudzić. Przygotować masę.masa:500 g tłustego
twarogu150 g kremówki 36%250 g
mascarpone80 g
cukru1
żółtko2
jajka4-5 łyżek mielonych
migdałówPiekarnik nastawić na 175ºC. Przed wstawieniem sernika na najniższym poziomie piekarnika ustawić keksówkę i napełnić ją gotującą się
wodą do ok. 3/4 wysokości, a powyżej umieścić kratkę do pieczenia.
Twaróg zmielić trzykrotnie (użyłem blendera), przełożyć do misy robota i utrzeć z
cukrem przy pomocy haka. Końcówkę robota zmienić na mieszającą i miksować na wolnych obrotach dodając stopniowo
mascarpone oraz kremówkę, a następnie po 1
jajku i
żółtko. Na koniec wmieszać przesiane mielone
migdały. Gotową masę przełożyć na wystudzony spód w formie i piec na kratce przez 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do studzenia przez 10 minut. W tym czasie zredukować temperaturę pieca do 120 º C. Po 10 minutach sernik podobnie wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Studzić przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie 30 minut przy otwartych, a na koniec wyjąć z pieca i studzić na kratce. Gotowy sernik wstawić do lodówki na całą noc.wierzch:200 g masy kajmakowej
płatki migdałówmigdałyKajmak rozgrzać w rondelku aż stanie się rzadszy i polać nim wystudzony sernik. Schłodzić przez ok. 1 godzinę. Przed podaniem udekorować
płatkami oraz
migdałami.Smacznego! :)