ßßß Cookit - przepis na Ciasto krówka

Ciasto krówka

nazwa

Wykonanie

Ciasto krówka to wypiek znany i lubiany w wielu domach, pojawiający się na świątecznym stole lub imprezach okolicznościowych. Choć każdy zna to ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia miodowych placków z budyniem, masą krówkową i orzechami? :)
Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 23x23cm .
Składniki:
CIASTO
400g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
40g miodu
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
60ml karmelu
KARMEL
50g cukru
50ml wody + 1/4 szklanki wody
MASA BUDYNIOWA
750ml mleka
300g masła
160g cukru (u mnie 100g zwykłego i 60g domowego cukru waniliowego)
30g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
MASA KRÓWKOWA
150g gotowej masy krówkowej
110g orzechów włoskich
Wykonanie:
KARMEL
- do rondelka przełożyć cukier i 50ml wody, mieszankę podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż woda wyparuje, a cukier zacznie zmieniać kolor
- zmniejszyć moc palnika, nadal nie mieszając, a jedynie potrząsając rondelkiem, podgrzewać karmel, aż przyjmie jasnobrązowy kolor (należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak)
- do gorącego karmelu ostrożnie wlać 1/4 szklanki wody, UWAGA mieszanka może pryskać, a karmel stwardnieje, należy go nadal podgrzewać, aż ponownie się rozpuści
- gotowy karmel od razu przelać do innego naczynia (w gorącym garnku będzie się nadal karmelizował nawet po zdjęciu na blat), ostudzić
- karmel po ostygnięciu powinien być płynny, jeśli jest gęsty, to znaczy, że za długo go podgrzewaliśmy
CIASTO
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę, cukier i sodę oczyszczoną przesiać, dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko i żółtko, miód (płynny) oraz karmel, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej
- placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia
- po upieczeniu placki ostudzić - postępować z nimi delikatnie, bo są kruche
- placki po ostygnięciu można od razu przełożyć masą lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej
MASA BUDYNIOWA
- z mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować w rondlu razem z cukrem (zwykłym i waniliowym)
- odlane mleko wymieszać dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną
- do gotującego się mleka wlać mieszankę mleka i mąki, mieszając energicznie, gotować na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje (1-2 minuty)
- do gorącego budyniu dodać w kilku porcjach masło, wymieszać lub zmiksować
- gorącą masę budyniową od razu wyłożyć na ciasto
PRZEŁOŻENIE CIASTA
- orzechy włoskie drobno posiekać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z miodowych blatów
- na ciasto wylać gorącą masę budyniową, wyrównać
- budyń przykryć z wierzchu drugim blatem miodowym, delikatnie docisnąć
- ciasto posmarować z wierzchu cienką warstwą gotowej masy krówkowej, posypać równomiernie kawałkami orzechów, delikatnie docisnąć je z wierzchu, żeby zanurzyły się w masie
- ciasto dobrze zafoliować, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić co najmniej przez 24 godziny
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/02/ciasto-krowka.html