Wykonanie
Przepis ten znalazłam na stronie mojego ulubionego zagranicznego bloga my new roots zastanawiałam się jak będą smakować i
powiem, wam że kiedy próbowałam surowego ciasta zastanawiałam się czy na pewno da się je jeść, natomiast po upieczeniu smakowały obłędnie, chrupiące lekko pikantne idealne do domowych dipów, ja zjadłam jako dodatek do obiadu.Idealne jako zdrowa przekąska i zamiennik niezdrowych sklepowych
chipsów pełnych tłuszczy trans i innych szkodliwych dodatków, wystarczy połączyć składniki, rozwałkować ciasto
między arkuszami papieru, powycinać trójkąty i piec 10-15 minut.
Składniki :2 szklanki
mąki z
ciecierzycy1/4 szklanki
oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego roślinnego ewentualnie
masło klarowane)1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
soli6 łyżek wody'1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto gdy nie chce się zagnieść dodajemy jeszcze
wody, ciasto dzielimy na pół i wałkujemy
między dwoma arkuszami papieru (żeby cisto nie kleiło się do wałka) im cieńsze tym bardziej chrupiące będą nachosy, wycinamy trójkąty (najlepiej nożem do pizzy) i pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut, aż zrobią się lekko złote na brzegu i twarde :) Smacznego :)