ßßß Cookit - przepis na Chrupiące nachosy w zdrowej wersji, wegańskie, bezglutenowe

Chrupiące nachosy w zdrowej wersji, wegańskie, bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Przepis ten znalazłam na stronie mojego ulubionego zagranicznego bloga my new roots zastanawiałam się jak będą smakować i powiem, wam że kiedy próbowałam surowego ciasta zastanawiałam się czy na pewno da się je jeść, natomiast po upieczeniu smakowały obłędnie, chrupiące lekko pikantne idealne do domowych dipów, ja zjadłam jako dodatek do obiadu.
Idealne jako zdrowa przekąska i zamiennik niezdrowych sklepowych chipsów pełnych tłuszczy trans i innych szkodliwych dodatków, wystarczy połączyć składniki, rozwałkować ciasto między arkuszami papieru, powycinać trójkąty i piec 10-15 minut.
Składniki :
2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego roślinnego ewentualnie masło klarowane)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
6 łyżek wody'
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto gdy nie chce się zagnieść dodajemy jeszcze wody, ciasto dzielimy na pół i wałkujemy między dwoma arkuszami papieru (żeby cisto nie kleiło się do wałka) im cieńsze tym bardziej chrupiące będą nachosy, wycinamy trójkąty (najlepiej nożem do pizzy) i pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut, aż zrobią się lekko złote na brzegu i twarde :) Smacznego :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/03/chrupiace-nachosy-w-zdrowej-wersji.html