Wykonanie
Szybka słodkość, dosłownie w 5 minut. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Porcja na dwa duże talerze.
3/4 szklanki
mleka3
jaja1 i 1/5 szklanki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
cukru waniliowego2 szczypty
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka
spirytusu lub 2 łyżeczki
wódkicukier puder i
cukier z
wanilią do posypaniaokoło 350 - 400 ml
oleju do smażenia
Żółtka ubić z
cukrem waniliowym na puszystą jasną masę.
Potem wlać
mleko, wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wlać
spirytus lub
wódkę, zmiksować dokładnie (ciasto ma być gęste, skapujące z łyżki dużymi kroplami).
Do
białek dodać szczyptę
soli, ubić na sztywną pianę, wmieszać do ciasta za pomocą łyżki lub na średnich obrotach miksera.
Ciasto przelać sobie do szprycy z szerokim dzióbkiem.
Wlewać porcjami na rozgrzany
olej, smażyć na średnim ogniu z obu stron, na blado złoty kolor.
Osączać z tłuszczu na ręczniku papierowym, posypywać
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.