Wykonanie
Potrawa idealna na rodzinny spotkanie, odpowiednia na niedzielny obiad lub nawet jako świąteczne danie. Całość jest bardzo aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają. Polecam!Składniki:1 polędwiczka wieprzowa10 g
suszonych borowików1/2
cebuli3-4 plastry
szynki parmeńskiejsól,
pieprzpapryka czerwona słodka
czosnek granulowany
olejPrzygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy gorącą
wodą (ok. 2/3 szklanki) i odstawimy. W tym czasie obieramy
cebulę i siekamy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
oleju i podsmażamy
cebulę.
Grzyby wyjmujemy z
wody i kroimy w kostkę (
wody nie wylewamy). Dodajemy do
cebuli i chwilę podsmażamy. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem.Dokładnie myjemy polędwiczkę, a następnie długim, cienkim nożem robimy w
mięsie dziurę (wzdłuż, celując w środek i uważając, żeby nie rozciąć
mięsa do krawędzi). W powstały otwór delikatnie wkładamy nasz farsz z
grzybów, dopychając je do samego końca. Tak przygotowane
mięso nacieramy
solą,
czosnkiem,
czerwoną papryką i
pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na minimum 60 minut do lodówki, aby
przyprawy "przenikły" do
mięsa.Po wyjęciu z folii polędwiczkę zawijamy w
szynkę parmeńską, wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy
wodę z
borowików i nakrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka nakłuć.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie odkrywamy
mięso i trzymamy jeszcze 2-3 minuty w piekarniku.Smacznego :)