Wykonanie
Jeszcze ostatnie wydanie, modnej w tym sezonie, kuchni etiopskiej. W zawsze modnym wydaniu - fusion. Przygotowana nieco inaczej (co również jest modne w tym roku) i wyjątkowo nie w towarzystwie placków injera. W następnym wpisie pokażę jeszcze inny sposób przygotowywania obiadu.Konfitowanie to powolny sposób przyrządzania potraw w tłuszczu. Problem z tłuszczem polega na tym, że na ogniu podgrzeje on się nam do wyższej temperatury i wtedy danie zostanie usmażone. Wyjściem z sytuacji jest zastosowanie kąpieli
wodnej.
Sałatka z
buraków jest zasadniczo nudna, ale pieczona w folii aluminiowej, zwłaszcza w towarzystwie innych składników, nabiera ciekawego smaku.Kik Alicha to w zasadzie coś rzadsze od purée z
grochu, ale gęstsze od grochówki. Tyle, że z dodatkiem
kurkumy.Składniki:Inguday Tibs:- małe
pieczarki-
cebulaSałatka buraczan(a/o-ziemniaczana)-
buraki-
marchewka-
cebula-
cytryna-
ziemniaki (opcjonalnie)Kik Alicha-
groch łuskany-
kurkuma-
kminekWykonanie:
Cebulę kroimy w półplatserki i razem z
pieczarkami wkładamy do słoika. Zalewamy wszystko
olejem i zamykamy słoik. Przygotowujemy garnek z
wodą i wkładamy do niego słoik z
pieczarkami. Gotujemy na bardzo małym ogniu.
Buraki i resztę warzyw kroimy w kostkę mieszamy razem, dodajemy trochę
oleju i pieczemy owinięte w folię aluminiową w piekarniku, nastawionym na 180 stopni.
Groch moczymy przez kilka godzin, płuczemy,, a następnie gotujemy w małej ilości
wody do miękkości, w razie potrzeby uzupełniając poziom płynu. Dodajemy
kminek i
kurkumę oraz odpowiednią ilość podstawowych ulubionych przypraw.