ßßß Cookit - przepis na Piegusek

Piegusek

nazwa

Wykonanie

W sezonie karnawałowym smażymy mnóstwo pączków i faworków.
Często się później zastanawiamy co zrobić z białkami, które nam zostały?
Ja już mam odpowiedź na to pytanie!
Brzmi ona: zrób pieguska na białkach!
Piegusek to pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka na samych białkach z dodatkiem maku i kokosu.
Wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje!
Przynajmniej raz do roku należy nam się taki smakołyk, bo na prawdę warto!
Potrzebujemy:
1 szklankę mąki pszennej
7 - 8 białek
125 g margaryny
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki kokosu
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
olejek migdałowy lub rumowy (opcjonalnie)
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ◦C.
Margarynę roztapiamy i studzimy.
Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy kokos i mak. Zalewamy ostudzoną margaryną i dodajemy olejek (opcjonalnie).
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Małą keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą i wlewamy do niej ciasto.
Pieczemy przez 50 minut.
Podajemy obsypaną cukrem pudrem lub udekorowaną czekoladą lub lukrem.
Smacznego! :-)
Foto made by Z. <3
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2016/02/piegusek.html