ßßß Cookit - przepis na Chleb na sodzie z suszonymi pomidorami i rozmarynem.

Chleb na sodzie z suszonymi pomidorami i rozmarynem.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam fazę na wypiekanie chleba, poszukiwałam jakiegoś ciekawego przepisu i znalazłam na blogu Every Cake You Bake. Tego samego dnia chleb ten został tematem wspólnego Wypiekania na śniadanie. Bez wahania przyjęłam wyzwanie i wczoraj upiekliśmy go sobie na kolację. Moja druga połowa nie przepada za rodzynkami dlatego zmieniłam dodatki na suszone pomidory i jagody goji. W czasie pieczenia w domu unosił się zapach sody, który kojarzy się raczej ze słodkimi wypiekami, ale sprawdziła się także przy wypieku chleba.
W e wsp ólnym wypiekaniu udział wzię ł y: Dorota, Aneta, Nina, Berna detta, Justyna, Ewa, Lidia, Monika, Iza, Kas ia,Gosia,Joanna, Justyna, Bożena, Laura, Joanna, Ewa, Ewa, Edyta .
Składniki:
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g mąki pszennej,
1 szklanka maślanki,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki jagód goi,
4 suszone pomidory
1 łyżeczka rozmarynu
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól i rozmaryn. Następnie stopniowo dodajemy maślankę i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Na koniec dodajemy jagody goi i pokrojone drobno suszone pomidory. Zagniatamy dalej do uzyskania elastycznego i lekko lepkiego ciasta. Formujemy kulę, posypujemy mąką i układamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, nacinamy nożem krzyż. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Chleb najlepiej smakuje świeży, chleby na sodzie szybko czerstwieją.
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2016/02/chleb-na-sodzie-z-suszonymi-pomidorami.html