Wykonanie
Ostatnio mam fazę na wypiekanie
chleba, poszukiwałam jakiegoś ciekawego przepisu i znalazłam na blogu Every
Cake You Bake. Tego samego dnia
chleb ten został tematem wspólnego Wypiekania na śniadanie. Bez wahania przyjęłam wyzwanie i wczoraj upiekliśmy go sobie na kolację. Moja druga połowa nie przepada za
rodzynkami dlatego zmieniłam dodatki na
suszone pomidory i
jagody goji. W czasie pieczenia w domu unosił się zapach
sody, który kojarzy się raczej ze słodkimi wypiekami, ale sprawdziła się także przy wypieku
chleba.W e wsp ólnym wypiekaniu udział wzię ł y: Dorota, Aneta,
Nina, Berna detta, Justyna, Ewa, Lidia, Monika, Iza, Kas ia,Gosia,Joanna, Justyna, Bożena, Laura, Joanna, Ewa, Ewa, Edyta .
Składniki:125 g
mąki pszennej pełnoziarnistej125 g
mąki pszennej,1 szklanka
maślanki,1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
soli,3 łyżki
jagód goi,4
suszone pomidory1 łyżeczka
rozmarynuDo miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sodę,
sól i
rozmaryn. Następnie stopniowo dodajemy
maślankę i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy
mąką. Na koniec dodajemy
jagody goi i pokrojone drobno
suszone pomidory. Zagniatamy dalej do uzyskania elastycznego i lekko lepkiego ciasta. Formujemy kulę, posypujemy
mąką i układamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, nacinamy nożem krzyż. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Chleb najlepiej smakuje świeży,
chleby na sodzie szybko czerstwieją.