ßßß Cookit - przepis na Panna cotta waniliowa

Panna cotta waniliowa

nazwa

Wykonanie

Zdjęcie może nie zachęca do wypróbowania przepisu, ale nie zdążyłam pstryknąć innego. Obawiałam się, że ze szklanek czy plastikowych pojemników ciężko będzie wyjąć panna cottę, dlatego przygotowałam ją w silikonowych foremkach. Wanilia sprawia, że deser ten dobrze smakuje bez żadnych dodatków, choć następnym razem wypróbuję połączenie z sosem truskawkowym. Tym razem po prostu panna cotta zniknęła, zanim zabrałam się za jego przygotowanie..
Składniki z których wyszło mi 10 mini deserków:
250ml śmietanki
250ml mleka
80g cukru
laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka rumu
1 łyżka białego wina
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wanilię przekrawamy, ziarenka dodajemy do mleka, śmietanki i cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu z ogania dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, by nie było grudek. Na koniec wlewamy alkohol. Rozlewamy do szklanek/foremek. Po stężeniu deser przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce. Najlepszy jest dobrze schłodzony. Smacznego!
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2016/01/pana-cotta-waniliowa.html