Wykonanie
Zdjęcie może nie zachęca do wypróbowania przepisu, ale nie zdążyłam pstryknąć innego. Obawiałam się, że ze szklanek czy plastikowych pojemników ciężko będzie wyjąć panna cottę, dlatego przygotowałam ją w silikonowych foremkach.
Wanilia sprawia, że deser ten dobrze smakuje bez żadnych dodatków, choć następnym razem wypróbuję połączenie z sosem
truskawkowym. Tym razem po prostu panna cotta zniknęła, zanim zabrałam się za jego przygotowanie..
Składniki z których wyszło mi 10 mini deserków:250ml
śmietanki250ml
mleka80g
cukrulaska wanilii3 łyżeczki
żelatyny2 łyżki zimnej
wody1 łyżka
rumu1 łyżka
białego winaŻelatynę zalewamy zimną
wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Wanilię przekrawamy, ziarenka dodajemy do
mleka,
śmietanki i
cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu z ogania dodajemy namoczoną
żelatynę i mieszamy, by nie było grudek. Na koniec wlewamy
alkohol. Rozlewamy do szklanek/foremek. Po stężeniu deser przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce. Najlepszy jest dobrze schłodzony. Smacznego!