Wykonanie
Łatwa w przygotowaniu i pyszna potrawka z
kurczaka w pomidorach. Nie trzeba tu żadnych specjalnych umiejętności by zjeść zdrowo i smacznie. U nas potrawka podana z
ryżem (gotuję go na sypko z
kurkumą, stąd kolor)Zachęcam do wypróbowania, warto :)Składniki:0,6-0,7 kg
piersi kurczaka2 puszki
pomidorów bez skóry1
papryka zielona1
papryka żółta2
cebule200 g
pieczarek2 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
oleju rzepakowegoprzyprawy: 2 łyżeczki
słodkiej papryki, 1 łyżeczka
pieprzu cayenne, 2 łyżeczki
bazylii, 2 łyżeczki
oreganoPrzygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy
słodką paprykę,
pieprz cayenne oraz po 1 łyżeczce
bazylii i
oregano. Wlewamy
olej,
sok z cytryny i dokładnie mieszamy. odstawiamy do lodówki na minimum godzinę*
Paprykę i
cebulę kroimy w kostkę.
Pomidory miksujemy z dodatkiem pół szklanki
wody i wlewamy do dużego garnka, dodajemy łyżeczkę
bazylii i
oregano i zagotowujemyNa rozgrzanej patelni teflonowej obsmażamy
mięso aby lekko się zrumieniło.Usmażone
mięso przekładamy do gotujących się
pomidorów.Na tej samej patelni szklimy
cebulkę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę
oleju)
Cebulę przekładamy do
mięsa razem z surową
papryką.Dusimy 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę
wody.Dodajemy pokrojone w półplasterki
pieczarki i dusimy jeszcze 10 minutSmacznego!* Im dłużej będziemy marynować
mięso tym lepiej. Polecam przygotować je dzień wcześniej.