ßßß Cookit - przepis na Mini babeczki na karnawał

Mini babeczki na karnawał

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, maślane babeczki na jeden kęs.
No są trochę niebezpieczne, bo na jednym kęsie trudno poprzestać ;-) Zaraz po upieczeniu mają chrupiącą skórkę, z czasem miękną i moim zdaniem wtedy są najlepsze. Ładnie wyrastają, bez niespodzianek. Do podstawowego przepisu dodałam mak i skórkę cytryny, można posypać orzeszkami czy innymi ziarnami.
Z tego przepisu wychodzą 2 blachy malutkich babeczek po 24 sztuki.
2.5 szklaki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
wanilia ( ekstrakt lub ziarenka)
2 duże jajka
szklanka maślanki
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki maku
odrobina skórki z cytryny dla aromatu
orzeszki ziemne i mak na wierzch do posypania
Ucieramy miękkie masło z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po jednym jajku dalej miksując.
W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem, solą i wanilią.
Do masy maślanej dodajemy partiami maślankę i mąkę z przyprawami i miksujemy na wolniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mak. Masa jest dość gęsta.
Nakładamy masę do formy wyłożonej papilokami do 2/3 wyskości. Posypujemy makiem i orzeszkami.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piecyku przez ok. 10-12 minut, aż babeczki się lekko zezłocą.
Smacznego!
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2016/02/mini-babeczki-na-karnawa.html