ßßß Cookit - przepis na Owsiane ciastka z melasą i orzechami

Owsiane ciastka z melasą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Ciastka są bardzo smaczne, nie dorównują im żadne kupne owsiane ciasteczka. Przechowywane w pudełku na ciasteczka zachowują chrupkość cały czas.
Urozmaicone orzechami i czekoladą zadowolą nawet wybredne podniebienia ;-)
Z podanych proporcji wychodzi cała blacha ciasteczek wielkości ok. 6 cm
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 jajko
1 łyżka melasy *
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki kukurydzianej ( poprawi konsystencję ciasta)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/ 2 łyżeczki soli
50 g posiekanych orzechów laskowych ( miałam włoskie)
100 g posiekanej gorzkiej czekolady (miałam akurat mleczną)
* nie należy zastępować melasy miodem, ponieważ ciastka stwardnieją
WYKONANIE:
Nastawiamy piecyk na 180 stopni.
W jednej misce mieszamy sypkie składniki : obie mąki, płatki owsiane, sól, sodę i cynamon.
W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrami , dodajemy jajko i melasę i ucieramy aż masa stanie się gładka. Do utartej masy maślanej dodajemy sypkie składniki, posiekane orzechy i czekoladę i mieszamy łyżką. Nakładamy na blachę porcje ciasta wielkości większej nieco od orzecha włoskiego ( 1 łyżka stołowa ciasta) w niewielkich odstępach. Pieczemy ok. 15 minut aż ciastka się lekko zrumienią ( trzeba uważać gdyż łatwo się karmelizują).
Studzimy na kratce, przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
źródło przepisu
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2016/02/owsiane-ciastka-z-melasa-i-orzechami.html