Ciastka są bardzo smaczne, nie dorównują im żadne kupne owsiane ciasteczka. Przechowywane w pudełku na ciasteczka zachowują chrupkość cały czas.Urozmaicone orzechami i czekoladą zadowolą nawet wybredne podniebienia ;-)Z podanych proporcji wychodzi cała blacha ciasteczek wielkości ok. 6 cm200 g miękkiego masła1/2 szklanki brązowego cukru1/4 szklanki białego cukru1 jajko1 łyżka melasy *3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki mąki kukurydzianej ( poprawi konsystencję ciasta)1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/ 2 łyżeczki soli50 g posiekanych orzechów laskowych ( miałam włoskie)100 g posiekanej gorzkiej czekolady (miałam akurat mleczną)* nie należy zastępować melasy miodem, ponieważ ciastka stwardniejąWYKONANIE:Nastawiamy piecyk na 180 stopni.W jednej misce mieszamy sypkie składniki : obie mąki, płatki owsiane, sól, sodę i cynamon.W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrami , dodajemy jajko i melasę i ucieramy aż masa stanie się gładka. Do utartej masy maślanej dodajemy sypkie składniki, posiekane orzechy i czekoladę i mieszamy łyżką. Nakładamy na blachę porcje ciasta wielkości większej nieco od orzecha włoskiego ( 1 łyżka stołowa ciasta) w niewielkich odstępach. Pieczemy ok. 15 minut aż ciastka się lekko zrumienią ( trzeba uważać gdyż łatwo się karmelizują).Studzimy na kratce, przechowujemy w zamkniętym pojemniku.źródło przepisu