ßßß Cookit - przepis na Miodownik z dwiema masami

Miodownik z dwiema masami

nazwa

Wykonanie

Lubicie ciasta miodowe? A co powiecie na to,aby miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? :) oczywiście najlepsze są na 2,3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;)
Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: 3x20 minut
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3 żółtka
4 łyżki płynnego miodu
200 g masła
4 łyżki mleka
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
orzechy włoskie ( do dekoracji)
Masa 1:
szklanka mleka
3 łyżki kaszy manny
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
Masa 2:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Przesiewamy mąkę z sodą.
W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem.
Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto.
Wkładamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.
Każda z części wałkujemy na placek 24x29 i pieczemy 3 placki po ok. 20 minut w temp. 180 C
Masa z kaszy :
Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kasze, gotujemy cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.
Po wystudzeniu masy,margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny.
Masa budyniowa:
Z podanych składników gotujemy budyń.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam na miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :)
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2016/02/miodownik-z-dwiema-masami.html