Wykonanie
Na dziś mam dla Was ulubione ciasto mojej siostry. Ciasto
miodowe .
Ciasto:1/2 kg
mąki20 dag
cukru20 dag
masła2
jaja2 łyżki
miodu2 łyżki
mleka2 łyżeczki
sodyMiód rozpuścić na małym ogniu w
mleku, dodać
sodę i pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozłożyć na papierze na blaszce i upiec (ok. 15 min. w 180 st.).
Masa orzechowa:25 dag grubo posikanych
orzechów włoskich10 dag
cukru12 dag
masła2 łyżki
mioduWszystkie składniki podgrzać na małym ogniu. Drugą część ciasta rozłożyć na papierze na blaszce, a na ciasto wyłożyć masę. Piec ok. 20 min w 180 st.
Masa grysikowa:4 kopiate łyżki grysiku1/2 litra
mleka6 łyżek
cukru20 dag
margaryny1
żółtkoCukier i
mleko zagotować, dosypywać po jednej łyżce grysiku mieszając i dalej gotując. Ostudzić, a następnie zmiksować z
margaryna i
żółtkiem.Masę grysikową położyć na pierwsze ciasto i przykryć drugim z masą
orzechową, odstawiamy do chłodnego miejsca na jakiś czas.