Wykonanie
Nie wiem jak Wasza niedziela, ale moja upłynęła w towarzystwie wspaniałych ludzi, wypełniona radością, humorem i smakowitym jedzeniem. Z trudem wracałam do domu.Okazją ku temu, było przyjęcie zorganizowane dla jednej z moich przyjaciółek, która wkrótce zostanie mamą. Impreza 100 % dziewczęca, wypełniona humorem, babskimi rozmowami, aktywnymi zabawami, no i oczywiście pysznym jedzeniem.Ja na ten dzień przygotowałam znane już Wam
czekoladowe brownie, kliknij TUTAJ po przepis, prawie jednoskładnikową
sałatkę z
zielonej soczewicy (PS: okazała się rewelacyjna i wszystkim smakowała) oraz pyszne słodkie upominki dla Anny i
Tima.I tymi ostatnimi, a dokładnie imbirowymi
ciasteczkami z
płatkami jaglanymi, chce się dziś z
Wami podzielić.Może okażą się miłą niespodzianką na Dzień Kobiet lub Zajączka Wielkanocnego... .Serdecznie zachęcam:).
Składniki na około 8 - 10
ciasteczek:
75g
mąki gryczanej pełnoziarnistej75g
płatków jaglanych50g
cukru trzcinowego1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli75g
masła1 łyżka
mleka (u mnie
migdałowe)Piekarnik nagrzewamy do 180ºC (gaz 4).W małym rondelku rozpuszczamy
masło i
mleko. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie łączymy z rozpuszczonym
masłem i wyrabiamy do uzyskania kulki ciasta (wydaje się tłuste ale niczym się nie przejmujcie).Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ręcznie formułujemy kulki, które spłaszczamy i układamy na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 - 20 minut.Gotowe
ciastka wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Uwaga są dość delikatne, robią się chrupiące jak ostygną.
Smacznego...