ßßß Cookit - przepis na Faworki bazglutenowe

Faworki bazglutenowe

nazwa

Wykonanie

U mnie łasuchowania ciąg dalszy:).
Pączki nie do końca mnie zadowoliły, a to dla tego, że faworki za mną chodziły. N awet nie pamiętam kiedy je ostatnio jadłam. Chyba z 10 lat minęło. Najwyższa była więc na nie pora. Lubię je bo są takie chrupiące i maja ten smaczek smażonego tłuszczu:) mniam. Ciężko poprzestać na jednym.
Moje pojawiły się w wersji bezglutenowej, dzięki dla Agaty z agata-cooking.blogspot.co.uk za pyszny przepis. Wyszły przepyszne i ku mojemu zdziwieniu, nie odstawały tak bardzo od tradycyjnych i zniknęły błyskawicznie.
Serdecznie polecam:)
Składniki:
150g mąki gryczanej + do podsypywania
100g mąki jaglanej
40g mąki kukurydzianej
1 łyżka masła
3 żółtka
szczypta soli
200ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka octu jabłkowego
olej kokosowy do smażenia
cukier puder do posypania (ja zmieliłam cukier trzcinowy)
Do miski wsypujemy 3 mąki i mieszamy łyżką aż się dobrze pomieszają. Przesiewamy na stolnicę dodajemy masło, sól, żółtka i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i wyrabiamy wałkiem około 10 minut. Należy je ponownie schłodzić.
Schłodzone ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość około 2-3mm. Następnie kroimy na paski, które następnie kroimy na rąby. W każdym rąbie nacinamy na środku i przewlekamy jeden róg przez środek. UWAGA: ciasto jest bardziej delikatne niż z maki pszennej wiec należy robić to delikatnie.
Gotowe faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostygnięcia. wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2016/02/faworki-bazglutenowe.html