Zaczęły się ferie, no cóż pogoda nie dopisuje więc zrobiłam dla córek biszkopciki na pocieszenie.Wcześniej robiłam już biszkopciki z mąką kukurydzianą ale te też są pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.Składniki:biszkopty:4 jajka125 g cukru (ok. 7 czubatych łyżek)1 łyżka cukru waniliowegoszczypta soli100 g mąki pszennej (ok. 7 czubatych łyżek)30 g mąki ziemniaczanej (ok. 2 czubate łyżki)pół łyżeczki proszku do pieczeniamasa:250 ml śmietany 36 %2 czubate łyżki kremu czekoladowego lub nutella1 płaska łyżka żelatynykilka kostek czekolady gorzkiejUbijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, żółtka ubijamy z 2 łyżkami ciepłej wody oraz cukrami. Delikatnie łączymy obie piany, przesiewamy do nich obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy łyżką, nie miksujemy. Szprycę z grubą końcówką napełniamy ciastem i wyciskamy ciasteczka o średnicy 2 centymetrów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy.Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku, ubijamy bitą śmietanę na sztywno dodajemy pod koniec krem czekoladowy oraz lekko przestudzoną żelatynę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka składając po dwa. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, przekładamy do woreczka śniadaniowego i ucinamy koniuszek, dekorujemy ciasteczka. Biszkopciki wkładamy do lodówki by krem dobrze zastygł.SMACZNEGO