ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenno-żytnie z miodem, otrębami i siemieniem lnianym

Bułki pszenno-żytnie z miodem, otrębami i siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

"Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję."
Gordon Ramsay
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Składniki (na 4 bułki):
Szklanka mąki pszennej
Szklanka mąki żytniej
Otręby gryczane (ok. szklanki)
3/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki siemienia lnianego
Łyżka miodu
1/4 opakowania świeżych drożdży
Olej rzepakowy
Jajko na glazurę
Łyżeczka soli
Siemię lniane zalewamy 4-5 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10 minut.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy, dodajemy mąki, sól, otręby, siemię lniane, miód oraz 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Dokładnie wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne i lekko się lepić do rąk (w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody).
Z ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 80 minut.
Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części, z których formujemy bułki.
Układamy je na natłuszczonej blasze i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na kolejne 40 minut.
Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem, nacinamy wzdłuż ostrym nożem i pieczemy ok. 20 - 25 min w 190 st.C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2016/03/buki-pszenno-zytnie-z-miodem-otrebami-i.html