Wykonanie
Wprawdzie post miał się ukazać wczoraj, ale z powodu wystąpienia problemów technicznych ukazuje się dopiero dziś.To, że u mojego
boku chwilowo drugiej połówki brak, wcale nie przeszkadzało mi celebrować owego święta. W tym roku z tej właśnie okazji zrobiłam tartę z masą z
serka mascarpone i
gorzkiej czekolady.
Tarta z masą z
mascarponeciasto kruche:300 g
mąki,200 g
masła,100 g
cukru,2
żółtka,1
cukier waniliowy,masa
mascarpone:2 tabliczki
gorzkiej czekolady,500 g
serka mascarpone,2-3 łyżki
mleka,
dżem porzeczkowy,Z
mąki,
masła,
cukru i
żółtek zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. (możemy też wylepić formę i razem z nią odstawić do leżakowania). Spód ponakłuwać widelcem wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec w temp. 180 stopni do uzyskania złotego koloru.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z odrobiną
mleka, gdy już się rozpuści i przestygnie, miksujemy
serek mascarpone i stopniowo dodajemy rozpuszczoną
czekoladę do uzyskania jednolitej konsystencji.Upieczony i przestudzony spód smarujemy
dżemem i przekładamy masą
mascarpone. Wygładzamy powierzchnię, dekorujemy i wstawiamy do lodówki by masa stężała.