ßßß
Tarty to jedne z moich ulubionych ciast. Są szybkie i nietrudne w wykonaniu, a przez swoją prostotę w wyglądnie są niesamowicie urocze i ładne :)ciasto:200 g mąki100 g masła70 g cukru3 łyżki mleka1 żółtkokrem:400 g serka mascarpone3 żółtka4 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżeczki soku z cytrynywykonanie:Masło utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto. Na koniec dodać mleko i wyrabiać przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji (nie za długo). Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Formę do tarty natłuścić i oprószyć bułką tartą. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę i piec w 180 ° C przez ok. 30 minut (do złotego koloru). Wystudzić.W tym czasie umyć jagody i lekko osuszyć na papierowym ręczniku. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mascarpone i sok z cytryny. Krem przełożyć na wystudzone ciasto. Na wierzch wyłożyć jagody. Podawać.Smacznego! :)


