Wykonanie
Lubicie owsianki? Ja bardzo. Szczególnie gdy za oknem trzaskający mróz :) cudownie rozgrzewają, są bardzo sycące i co dla mnie jako wielbiciela łakoci ważne słodziutkie i smaczne :) koniecznie wypróbujcie przepis :)Składniki:10 łyżek
płatków osianych górskich1/2 szklanki
wodydynia - hmm ja dałam 400 g. ale tak naprawdę możecie włożyć
dynię na tzw. "oko" :)1/2 szklanki
mleka migdałowegołyżeczka
cynamonu3 łyżeczki
miodugarść
żurawinypół
brzoskwini, lub
pomarańczyPrzygotowanie:1.
Dynie myjemy, obieramy, kroimy, polewamy odrobiną
oliwy i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około godzinę w 200 °C. Następnie miksujemy na puree blederem. Ja zazwyczaj robię takie puree przy okazji pieczenia dyni do obiadu, lub robienia zupy :)2.
Płatki owsiane górskie zalewamy 1/2 szklanki wrzącej
wody i odstawiamy na chwilę by wchłonęły płyn3. Następnie
płatki zalewamy
mlekiem migdałowym lub zwykłym, i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia.4. Do tak przygotowanych
płatków dodajemy
miód,
cynamon i
dyniowe puree i mieszamy do połączenia.5. Podajemy owsiankę w towarzystwie
żurawiny,
brzoskwini, lub
pomarańczy.Ta owsianka jest naprawdę pyszna. Słodka, rozgrzewająca i bardzo sycąca.Smacznego :)