Wykonanie
Witajcie po świętach, jak tam Wasze brzuszki. Mój bardzo najedzony, więc dzisiaj na śniadanie była owsianka, która jest świetnym rozwiązaniem na pyszne i zdrowe śniadanie, poza tym szybko się ją przygotowuje. Tym razem zrobiłam owsiankę świąteczną, pełną
bakalii i
przyprawy piernikowej z
owocem pomarańczy. Po prostu poezja smaku. Tak mi zasmakowała, że jutro robię powtórkę bo dzisiaj na śniadanie zjedliśmy całą.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 500 ml
mleka- 10 łyżek
płatków owsianych błyskawicznych- 3 łyżeczki
żurawiny Skworcu- 2 łyżeczki
rodzynek- garść
migdałów Skworcu- 1 łyżeczka
przyprawy do piernika- szczypta
cynamonu- 1 łyżeczka
miodu- garść
orzechów nerkowca- 2 łyżeczki prażonych ziaren
Migdałowy Przylądek Ziarenkowo + garść do posypania na wierzchu- 100 ml
wody + łyżka budyniu
waniliowego- 1
pomarańczaWykonanie:Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy
miód i przyprawę do piernika i zagotowujemy. Wsypujemy
płatki owsiane i chwilkę gotujemy. Dosypujemy
żurawinę,
rodzynki i
orzechy nerkowca, oraz 2 łyżeczki prażonych ziaren. W 100 ml zimnej
wody rozrabiamy
budyń i wlewamy do owsianki, gotujemy chwilkę, aż zgęstnieje i przekładamy do misek (3 porcje). Dekorujemy prażonymi ziarnami,
migdałami i
pomarańczą.Smacznego :-)