Wykonanie
Szarlotka na śniadanie? A kto zabroni? Chyba tylko wizja nagłego przybrania na wadze. Ale już taka owsianka zapiekana z
jabłkami to pomysł całkiem przyjemny i pyszny i zdrowy do tego. I od razu chce się wstać!Składniki na 2 porcje:-1 szklanka
płatków owsianych-2 łyżki
otrębów pszennych-2 szklanki
mleka-2
jabłka starte na tarce o dużych oczkach-1/2 łyżeczki
cynamonu-1 łyżka
miodu-1 łyżka
rodzynek-1 łyżka
migdałówPłatki mieszamy z
otrębami, zalewamy
mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wchłonięcia
mleka.
Migdały siekamy dość grubo i prażymy na suchej patelni.
Jabłka starte na tarce o grubych oczkach mieszamy z
miodem,
cynamonem i
rodzynkami. Połowę napęczniałych
płatków przekładamy do naczyń żaroodpornych, następnie wykładamy
jabłka i przykrywamy je pozostałymi
jabłkami. Posypujemy prażonymi
migdałami. Pieczemy około 20-25min w temperaturze 180 stopni.*Całość można przygotować dzień wcześniej i tylko rano upiec - mała oszczędność czasu.
Smacznego!