ßßß Cookit - przepis na Kapusta pekińska z patelni super danie w kilka minut

Kapusta pekińska z patelni super danie w kilka minut

nazwa

Wykonanie

Witajcie kochani. Uwielbiam szybkie dania z dużą ilością warzyw. Wiedzieliście o tym, że kapusta oprócz wielu witamin ma właściwości rozgrzewające. Więcej... Włączcie ją do diety koniecznie, zwłaszcza zimą - kalorii mało i super smak! Niedawno robiłam kapustę z patelni do ryby a kilka dni temu do kurczaka, ale zapewniam miłośników warzyw, że to danie świetne jest solo.
Potrzebujesz na 4 osoby
1 kapustę pekińską średnią (u mnie połówka ta od strony głąba, bo górną wykorzystuje przeważnie na surówkę)
1 marchew
kawałek selera korzeniowego lub naciowego
1 pietruszka
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
trochę tłuszczu do smażenia (masło klarowane, olej)
przyprawy - u mnie zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka, sól, pieprz i łyżeczka miodu
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
LINK do przygotowania ryby
Kapustę kroję wzdłuż na pół. Dobrze opłukuję pod bieżącą wodą i osączam na sicie i szatkuję. Podobnie postępuję z pozostałymi warzywami, ścierając je na tarce jak na surówkę. Do zeszklonej rozdrobnionej wcześniej cebuli dodaję posiekany czosnek i trochę ziół. Mieszam i zaraz dodaję kapustę, marchew, seler, pietruszkę. Mieszam i duszę około 3-5 minut. Kapusta szybciutko mięknie, jak i pozostałe warzywa. Posypuję ostrożnie szczyptą soli, dodaję miód, pieprz i resztę ziół (ziół około 1 łyżeczki z brzuszkiem). W trakcie duszenia w razie potrzeby dodaje tyle wody, żeby warzywa się nie przypaliły i o tyle nie za dużo, żeby dania nie zagęszczać niepotrzebnie mąką.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/02/kapusta-pekinska-z-patelni-super-danie.html