ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z cukinii z fetą

Zupa krem z cukinii z fetą

nazwa

Wykonanie

23 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Uwielbiam kremowe zupy warzywne. Są one doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Przez cały okres studiów zajadałam się nimi, próbowałam wielu różnych kombinacji warzyw, przypraw i innych dodatków. Jednak jakiś czas temu po raz pierwszy zaskoczyło mnie połączenie warzywnej zupy kremowej z pokrojoną w kostkę fetą. Muszę przyznać, że smakowała wyśmienicie i bardzo szybko zniknęła ze stołu.
Składniki na 3 porcje:
1 duża marchew
1 pietruszka korzeniowa
2 duże cukinie
¼ średniej wielkości obranego selera korzeniowego
1 mała cebula
1 opakowanie sera feta
4 małe ziemniaki
sól, pieprz do smaku
słodka mielona papryka
olej bądź masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę oczyścić i podzielić na 4 części. Cukinię wyparzyć we wrzącej wodzie, a następnie pokroić w kwadraty o wymiarach 2 x 2cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kwadraty podobnie jak cukinię.
Wszystkie warzywa przełożyć do jednego naczynia, poprószyć obficie solą, pieprzem oraz słodką papryką i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i podsmażyć równomiernie z każdej strony. Następnie przełożyć warzywa do garnka i zalać zimną wodą. Dodać seler i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, aż do miękkości.
Kiedy warzywa będą już miękkie, zdjąć zupę z ognia, odlać wywar do innego naczynia i odstawić.
Warzywa zblenderować na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać nieco odsączonego wcześniej wywaru. Doprawić przyprawami do smaku i ponownie zagotować.
Zupę przelać do bulionówek oraz dodać pokrojoną w kostkę fetę. Serwować ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_zupa-krem-z-cukinii-z-feta.html