Wykonanie
Racuchy na bogato, wersja dla bardziej wybrednej młodzieży, która docenia znaczenie spożycia
bakalii, ale unika białej
mąki.Składniki:
śmietanka 30% – 150 ml,
woda letnia – 300 ml,
drożdże świeże- 30 g,
cukier – 2- 3 kopiate łyżki,
mąka – według potrzeby , ok 2,5 szklanki
sól szczypta,
orzechy włoskie – 3/4 szklanki,
migdały- 1/2 szklanki,
rodzynki – 1/2 szklanki,
żurawina suszona – 1/2 szklanki,
olej do smażenia,
cukier do posypywania.Przygotowanie:
Drożdże wymieszać ze
śmietanką,
cukrem i dwoma, trzema łyżkami
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.Przygotować
bakalie- posiekać
migdały i
orzechy na grube kawałki.
Żurawinę i
rodzynki przelać wrzątkiem i odcedzić na sitku. Następnie oprószyć
mąką.Do naczynia z
ciastem dolać
wodę, dosypać resztę
mąki, wsypać
cukier wanilinowy i dla złamania smaku dodać szczyptę
soli. Wyrobić ciasto, ma być raczej rzadkie, trochę jak gęsty
jogurt. Dosypać wszystkie
bakalie i wymieszać. W zasadzie powstanie coś w rodzaju
bakalii oblepionych
ciastem.Pozostawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.Smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.