Wykonanie
Proste w przygotowaniu na gęstym
jogurcie greckim i świeżo wyciśniętym
soku pomarańczowym. Klasyka, która zawsze się sprawdza na różne okazje, jest wilgotne i aromatyczne, uwielbiane przez najmłodszych można również zrobić w formie babeczek. Polecam dla początkujących w pieczeniu.
Składniki:Ciasto: na 3 papierowe foremki o wym 15/7 cm25 dag
jogurtu naturalnego greckiego50 dag
mąki tortowej4 duże
jajka200 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy150 ml
oleju rzepakowego15 dag
cukru16 g
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżeczki
proszku do pieczeniaLukier do polaniaDowolna posypkaDo misy miksera wbić
jajka, wsypać
cukier zwykły z
cukrem waniliowym, miksować do momentu aż masa jajeczna będzie prawie biała, następnie nie przerywając miksowania wlać
olej, dodawać stopniowo
jogurt i
mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z
pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach miksera. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.Tak przygotowane ciasto wlewamy do
trzech papierowych foremek. Pieczemy w nagrzanym do 166-170*c piekarniku przez 45-50 minut-lub do momentu suchego patyczka.Zimne ciasto dekorujemy lukrem i dowolna posypką.Papierowe foremki ze zdjęcia do nabycia w sklepieCukieteria są idealne gdy chcemy upiec ciasto np na prezent, te formy występują w różnych wersjach kolorystycznych.Osoby lubiące piec ciasta będą zachwyceni różnorodnym asortymentem i przystępnymi cenami tego sklepu.Polecam!http://www.cukieteria.pl/