ßßß Cookit - przepis na Chleb z jaglanką

Chleb z jaglanką

nazwa

Wykonanie

Prosty przepis na domowy chleb z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny!
Zachęcam do upieczenia go wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na śniadanie z masełkiem i dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny.
Polecam!
Składniki:
Na jeden duży bochenek
50 dag mąki pszennej luksusowej typ 550
¾ szklanki czynnego zakwasu- klik
1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
5 dag mąki żytniej razowej Młynomag
5 dag płatków jaglanych
1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka przyprawy do chleba użyłam Kamis
Sposób wykonania:
Mąki przesypać do miski, wlać zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane a potem zagnieść gładkie sprężyste ciasto, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na kilka godzin (około 4 ) w ciepłym miejscu.
Po tym czasie uformować owalny bochenek lub przełożyć na natłuszczonej ceramicznej formy do chleba i odstawić do ponownego wyrośnięcia, lekko wierzch naciąć nożem, skropić ciasto wodą i wstawić do nagrzanego do 220*c piekarnika piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 200*c i piec jeszcze 20-25 minut, gdy od spodu wyda głuchy odgłos przy pukaniu znaczy ze chlebek jest upieczony, studzić na kratce…..
a najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły!
http://www.mlynomag.pl/
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/02/chleb-z-jaglanka.html