Wykonanie
Prosty przepis na domowy
chleb z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny!Zachęcam do upieczenia go wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na śniadanie z
masełkiem i
dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek
płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny.Polecam!
Składniki:Na jeden duży bochenek50 dag
mąki pszennej luksusowej typ 550¾ szklanki czynnego zakwasu- klik1,5 szklanki ciepłej przegotowanej
wody5 dag
mąki żytniej razowej Młynomag5 dag
płatków jaglanych1 łyżka
syropu trzcinowego lub klonowego1 płaska łyżka
soli1 łyżeczka
przyprawy do
chleba użyłam KamisSposób wykonania:
Mąki przesypać do miski, wlać zakwas,
wodę,
sól,
przyprawę do
chleba,
syrop trzcinowy , dodać
płatki jaglane a
potem zagnieść gładkie sprężyste ciasto, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na kilka godzin (około 4 ) w ciepłym miejscu.Po tym czasie uformować owalny bochenek lub przełożyć na natłuszczonej ceramicznej formy do
chleba i odstawić do ponownego wyrośnięcia, lekko wierzch naciąć nożem, skropić ciasto
wodą i wstawić do nagrzanego do 220*c piekarnika piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 200*c i piec jeszcze 20-25 minut, gdy od
spodu wyda głuchy odgłos przy pukaniu znaczy ze chlebek jest upieczony, studzić na kratce…..a najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły!
http://www.mlynomag.pl/