ßßß
W naczyniu wymieszać 3 g świeżych drożdży z wodą, dodać zakwas i wszystko wymieszać.
Połączyć mąkę z wodą i drożdżami. Wszystko wymieszać ręką do czasu, aż składniki się połączą (nie może być suchej mąki).
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 8 – 10 godzin w temperaturze 18 – 21°C (teraz, zimą stawiam miskę na parapecie, niedaleko okna, latem ciasto do wyrośnięcia będę znosić do piwnicy). Po tym czasie ciasto sporo urośnie, a jego powierzchnia będzie nierówna, poryta pękniętymi pęcherzykami.
Przygotować drugą miskę i kwadrat papieru do pieczenia. Papier rozłożyć na blacie i obsypać mąką. Przełożyć na to wyrośnięte ciasto.
Ciasto obsypać z wierzchu mąką, trochę rozpłaszczyć i złożyć jak na zdjęciach poniżej.


Papier z ciastem przełożyć do przygotowanej miski.
Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, żeby ciasto znów wyrosło.
Na ½ godziny przed planowanym pieczeniem rozgrzać piekarnik do 250°C (góra-dół), do piekarnika wstawić garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie, do zagrzania. Po ½ godziny garnek wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przenieść ciasto razem z papierem do gorącego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić z powrotem do piekarnika.
Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15 minut, aż się skórka zarumieni.
Wyjąć garnek z piekarnika i wyjąć z niego chleb, odkleić papier.
Odstawić chleb do całkowitego wystygnięcia (można go przykryć cienką ściereczką).
Smacznego!