Wykonanie
Choróbsko rozłożyło nie na
łopatki dlatego od tygodnia cisza na blogu...nie żebym nie miała nowych fajnych przepisów...po prostu sił brakło. Dzis przybywam z przepisem na pyszny sernik...... Dawno już nie
jadłam tak dobrego sernika, który dodatkowo ma idealnie wyważoną ilość
cukru. Zazwyczaj serniki są dla mnie za słodkie ale nie ten. Cudownie nasączony aromatami
limonki kaffir i
trawy cytrynowej zakończony idealnie pasującą polewą z
białej czekolady. Nie ma tu przesady...wystarczy zaparzyć ulubioną
kawę i delektować się tajskim sernikiem od gotujebolubi.pl .
Składniki na spód :100 g
herbatników petit beurre ( użyłam tych, które p jednej stronie były w
czekoladzie )200 g
wiórków kokosowych125 g
masłaMasło roztapiamy. Odstawiamy.
Herbatniki razem z wiórkami kokosowymi wrzucamy do malaksera. Miksujemy na pył. Jeśli nie macie malaksera rozdrobnijcie
ciastka np. za pomocą wałka a
potem dorzućcie wiórki. Następnie dodajemy roztopione
masło. Mieszamy dokładnie. Całość wsypujemy na dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni dociskamy okruchy tworząc równy spód sernika.Pieczemy w 160°C przez 15-18 minut.Masa serowa :500 g
twarogu sernikowego ( użyłam kremowego Quark-a )250 g
mascarpone125 g
masła w temp. pokojowej1/2 szklanki
cukru3
jaja + 2
żółtka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 puszka ( 400 g )
mleczka kokosowego3 pałki
trawy cytrynowej ( użyłam 2 )5 liści
limonki kaffir ( miałam tylko suszoną więc użyłam 3 listki )Do niewielkiego rondelka wlewamy
mleko kokosowe.
Trawę cytrynową miażdżymy i dodajemy do
mleka razem z liśćmi
limonki kaffir.
Mleko doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu i redukujemy całość o połowę. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy całość jest chłodna wyciągamy
trawę cytrynową i liście
limonki kaffir.W misce ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zredukowane
mleko kokosowe. Miksujemy. Kolejno dodajemy
twaróg,
mascarpone i stopniowo po jednym
jajku i
żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy
mąkę i jeszcze raz miksujemy do połączenia.Masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód. pieczemy przez 30 minut w 175°C po czym zmniejszamy temp. do 160°C i dopiekamy kolejne 20-30 minut.Sernik studzimy i wkładamy na noc do lodówki.Polewa :5 łyżek
śmietany kremówki1 tabliczka
białej czekolady3 liście
limonki kaffir ( u mnie suszone liście w liczbie 2 )Na niewielkim ogniu podgrzewamy
śmietanę z listkami kaffir do momentu aż się zagotuje. Zestawiamy z ognia pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wyciągamy liście a do
śmietany kremówki dodajemy połamaną
czekoladę. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Polewamy wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki aż
czekolada zastygnie.Smacznego :)