ßßß Cookit - przepis na Tajski sernik

Tajski sernik

nazwa

Wykonanie

Choróbsko rozłożyło nie na łopatki dlatego od tygodnia cisza na blogu...nie żebym nie miała nowych fajnych przepisów...po prostu sił brakło. Dzis przybywam z przepisem na pyszny sernik...
... Dawno już nie jadłam tak dobrego sernika, który dodatkowo ma idealnie wyważoną ilość cukru. Zazwyczaj serniki są dla mnie za słodkie ale nie ten. Cudownie nasączony aromatami limonki kaffir i trawy cytrynowej zakończony idealnie pasującą polewą z białej czekolady. Nie ma tu przesady...wystarczy zaparzyć ulubioną kawę i delektować się tajskim sernikiem od gotujebolubi.pl .
Składniki na spód :
100 g herbatników petit beurre ( użyłam tych, które p jednej stronie były w czekoladzie )
200 g wiórków kokosowych
125 g masła
Masło roztapiamy. Odstawiamy. Herbatniki razem z wiórkami kokosowymi wrzucamy do malaksera. Miksujemy na pył. Jeśli nie macie malaksera rozdrobnijcie ciastka np. za pomocą wałka a potem dorzućcie wiórki. Następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy dokładnie. Całość wsypujemy na dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni dociskamy okruchy tworząc równy spód sernika.
Pieczemy w 160°C przez 15-18 minut.
Masa serowa :
500 g twarogu sernikowego ( użyłam kremowego Quark-a )
250 g mascarpone
125 g masła w temp. pokojowej
1/2 szklanki cukru
3 jaja + 2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka ( 400 g ) mleczka kokosowego
3 pałki trawy cytrynowej ( użyłam 2 )
5 liści limonki kaffir ( miałam tylko suszoną więc użyłam 3 listki )
Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko kokosowe. Trawę cytrynową miażdżymy i dodajemy do mleka razem z liśćmi limonki kaffir. Mleko doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu i redukujemy całość o połowę. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy całość jest chłodna wyciągamy trawę cytrynową i liście limonki kaffir.
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zredukowane mleko kokosowe. Miksujemy. Kolejno dodajemy twaróg, mascarpone i stopniowo po jednym jajku i żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę i jeszcze raz miksujemy do połączenia.
Masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód. pieczemy przez 30 minut w 175°C po czym zmniejszamy temp. do 160°C i dopiekamy kolejne 20-30 minut.
Sernik studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
Polewa :
5 łyżek śmietany kremówki
1 tabliczka białej czekolady
3 liście limonki kaffir ( u mnie suszone liście w liczbie 2 )
Na niewielkim ogniu podgrzewamy śmietanę z listkami kaffir do momentu aż się zagotuje. Zestawiamy z ognia pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wyciągamy liście a do śmietany kremówki dodajemy połamaną czekoladę. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki aż czekolada zastygnie.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/02/Tajski-sernik.html