Wykonanie
HomeSŁODKOŚCICIASTA
strucel powidłowo-
sezamowyZe względu na to ze po czwartkowym szaleństwie z pączkami pozostało mi sporo
marmulady jak również
sezamu..Postanowiłam coś zrobić z tymi produktami..a że lubię
ciasto drożdżowe postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do
strucli ..Wyszedł przepyszny..Składniki :ciasto:3
żółtka25 dag
mąkiok. 2/3 szklanka
jogurtu1/3 szklanki
mleka do rozrobienia
drożdży2,5 dag
drożdży3-4 łyżki
cukru2 łyżki
masła roztopionegomasa:20 łyżek
sezamu mielonego2 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
jogurtu naturalnegoSezam wymieszać z
cukrem pudrem i
śmietanką, tak aby powstała jednolita masa.poza tym :
marmulada u mnie z różyPolewa:1 szklanka
cukru pudrułyżeczka
soku z cytrynySezam zrumienamy na patelnie do posypania..Wykonujemy rozczyn z
drożdży na ciepłym
mleku około 1/3 szklanki +łyżka
cukru +
mąką .Musi
mieć konsystencję
śmietany..odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy rozbełtane
żółtka z pozostałą częścią
cukru.dodajemy
jogurt w temperaturze pokojowej .wyrabiamy ciasto najlepiej ręką do uzyskania jednolitej masy..Na końcu dodajemy roztopione
masło lekko przestudzone i wyrabiamy aż do całkowitego połączenia z
ciastem..Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia..
Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, posmarować masą sezamowa, zwinąć w rulon.
po każdym zawinięciu utworzyć rulon z
marmuladyCiasto ułożyć w foremce, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni /góra -dół/ przez 40 minut..Po wyciągnięciu i przestudzeniu polewamy polewą i posypujemy zrumienionym
sezamem..SmacznegoPowiązany przepis:deser
jogurtowo-
owocowyBanoffee w pucharkachWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysurówka ze
szczawiemciasto
marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy