ßßß Cookit - przepis na strucel powidłowo-sezamowy

strucel powidłowo-sezamowy

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
CIASTA
strucel powidłowo-sezamowy
Ze względu na to ze po czwartkowym szaleństwie z pączkami pozostało mi sporo marmulady jak również sezamu..Postanowiłam coś zrobić z tymi produktami..a że lubię ciasto drożdżowe postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do strucli ..Wyszedł przepyszny..
Składniki :
ciasto:
3 żółtka
25 dag mąki
ok. 2/3 szklanka jogurtu
1/3 szklanki mleka do rozrobienia drożdży
2,5 dag drożdży
3-4 łyżki cukru
2 łyżki masła roztopionego
masa:
20 łyżek sezamu mielonego
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie jogurtu naturalnego
Sezam wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką, tak aby powstała jednolita masa.
poza tym :
marmulada u mnie z róży
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
Sezam zrumienamy na patelnie do posypania..
Wykonujemy rozczyn z drożdży na ciepłym mleku około 1/3 szklanki +łyżka cukru + mąką .Musi mieć konsystencję śmietany..odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy rozbełtane żółtka z pozostałą częścią cukru.dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej .wyrabiamy ciasto najlepiej ręką do uzyskania jednolitej masy..Na końcu dodajemy roztopione masło lekko przestudzone i wyrabiamy aż do całkowitego połączenia z ciastem..Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia..
Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, posmarować masą sezamowa, zwinąć w rulon.
po każdym zawinięciu utworzyć rulon z marmulady
Ciasto ułożyć w foremce, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni /góra -dół/ przez 40 minut..
Po wyciągnięciu i przestudzeniu polewamy polewą i posypujemy zrumienionym sezamem..
Smacznego
Powiązany przepis:
deser jogurtowo-owocowy
Banoffee w pucharkach
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
surówka ze szczawiem
ciasto marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowa
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/strucel-powidlowo-sezamowy