Wykonanie
HomeSŁODKOŚCICIASTAbanoffee
czekoladoweNiedawno robiłam deser banoffe ..postanowiłam zrobić ciasto..Takie ciasto z powodzeniem można podać na święta czy imprezę..zamiast formy fi 24 można zrobić fi 20 i wówczas bedzie wyższy ..
Składniki tortownica fi 24 cmspód:220 g
herbatników lub markiz z kremem ..100 g rozpuszczonego
masłaciasto:3
banany (nie za miękkie)sok z połowy
cytryny200 g
gorzkiej czekolady500 g masy kajmakowej300 ml
śmietany kremówki250 g
serka mascarpone1 fix2 łyżki
cukru pudrugorzkie
kakao do oprószeniaWykonanie
Herbatniki lub
ciastka miksujemy (razem z kremem) lub dokładnie kruszymy, dodajemy rozpuszczone
masło mieszamy.Wykładamy
ciastkami dno i ewentualnie boki foremki ( do wysokości około 2 cm).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i gorącą dodajemy do masy kajmakowej .Miksujemy do połączenia składników.
Banany kroimy w plastry, zalewamy
sokiem z cytryny i mieszamy (dzięki temu
banany nie będą ciemnieć).układamy na ciastkach ..Na to rozsmarowujemy masę kajmankową z
czekoladą..
Śmietanę kremówkę ubijamy z
fixem , w trakcie dodaj
cukier puder.Gdy
śmietana będzie już gęsta, dodajemy po łyżce
serka mascarpone i razem miksujemy ale tylko do połączenia składników.Ubitą
śmietaną nakładamy na masę kajmankową ..wyrównujemy i posypujemy gorzkim
kakao..Schładzamy w lodówce przez około 1-2 godziny.
Powiązany przepis:
lin smażony marynowanysurówka z
kapusty pekińskiej z
sosem winegret z
syropem klonowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyciasto marchwiowe z kremem
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowanyAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy