ßßß Cookit - przepis na banoffee czekoladowe

banoffee czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
CIASTA
banoffee czekoladowe
Niedawno robiłam deser banoffe ..postanowiłam zrobić ciasto..Takie ciasto z powodzeniem można podać na święta czy imprezę..zamiast formy fi 24 można zrobić fi 20 i wówczas bedzie wyższy ..
Składniki tortownica fi 24 cm
spód:
220 g herbatników lub markiz z kremem ..
100 g rozpuszczonego masła
ciasto:
3 banany (nie za miękkie)
sok z połowy cytryny
200 g gorzkiej czekolady
500 g masy kajmakowej
300 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 fix
2 łyżki cukru pudru
gorzkie kakao do oprószenia
Wykonanie
Herbatniki lub ciastka miksujemy (razem z kremem) lub dokładnie kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy.
Wykładamy ciastkami dno i ewentualnie boki foremki ( do wysokości około 2 cm).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gorącą dodajemy do masy kajmakowej .Miksujemy do połączenia składników.
Banany kroimy w plastry, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy (dzięki temu banany nie będą ciemnieć).
układamy na ciastkach ..Na to rozsmarowujemy masę kajmankową z czekoladą..
Śmietanę kremówkę ubijamy z fixem , w trakcie dodaj cukier puder.
Gdy śmietana będzie już gęsta, dodajemy po łyżce serka mascarpone i razem miksujemy ale tylko do połączenia składników.Ubitą śmietaną nakładamy na masę kajmankową ..wyrównujemy i posypujemy gorzkim kakao..
Schładzamy w lodówce przez około 1-2 godziny.
Powiązany przepis:
lin smażony marynowany
surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret z syropem klonowym
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
ciasto marchwiowe z kremem
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowany
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
zapiekanka z ryżem, kurczakiem
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/banoffee-czekoladowe