ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z porzeczkami

Pleśniak z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Wiele przepisów, które przedstawiam na blogu są powrotami do dzieciństwa, próbą odtworzenia tego, co jadłam, gdy byłam jeszcze beztroskim dzieckiem. Od dawna chodził za mną pleśniak, wprawdzie ja pamiętam pleśniak z dżemem śliwkowym, ale, gdy zobaczyłam u Kasi przepis na pleśniak z porzeczkami wiedziałam, że muszę wypróbować takiej wersji. Byliśmy na grillu u znajomych i oni na swojej działce mieli krzak porzeczek, dzięki ich uprzejmości mogłam się cieszyć porzeczkami prosto z krzaka. Dzieci miały frajdę, bo pomagały je zbierać, ja miałam frajdę, bo wreszcie mogłam upiec to ciasto. Zapach pieczenia był piękny, po wyciągnięciu ciasta z piekarnika próbowałam jeszcze gorące wyjadając je z blachy, nie mogłam przestać
Ciasto pyszne!
Składniki (dyktuję za Kasią):
– 3 szklanki mąki
– 220 g masła
– 1,5 szklanki drobnego cukru
– 1 cukier waniliowy
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 6 jajek
– 600 g porzeczek
Wykonanie:
Mąkę, masło, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego
[cookd]
Źródło:http://dom-agi.pl/plesniak-z-porzeczkami