Wykonanie
Wiele przepisów, które przedstawiam na blogu są powrotami do dzieciństwa, próbą odtworzenia tego, co
jadłam, gdy byłam jeszcze beztroskim dzieckiem. Od dawna chodził za mną pleśniak, wprawdzie ja pamiętam pleśniak z
dżemem śliwkowym, ale, gdy zobaczyłam u Kasi przepis na pleśniak z
porzeczkami wiedziałam, że muszę wypróbować takiej wersji. Byliśmy na grillu u znajomych i oni na swojej działce
mieli krzak
porzeczek, dzięki ich uprzejmości mogłam się cieszyć
porzeczkami prosto z krzaka. Dzieci miały frajdę, bo pomagały je zbierać, ja miałam frajdę, bo wreszcie mogłam upiec to ciasto. Zapach pieczenia był piękny, po wyciągnięciu ciasta z piekarnika próbowałam jeszcze gorące wyjadając je z blachy, nie mogłam przestaćCiasto pyszne!
Składniki (dyktuję za
Kasią):– 3 szklanki
mąki– 220 g
masła– 1,5 szklanki drobnego
cukru– 1
cukier waniliowy– 2 łyżeczki
proszku do pieczenia– 6
jajek– 600 g
porzeczekWykonanie:
Mąkę,
masło,
cukier waniliowy, 0,5 szklanki
cukru, proszek i
żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej
olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy
owoce.
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę
cukru. Pianę wykładamy na
owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni.Smacznego[cookd]