ßßß
Składniki:Nadzienie:700 g botwinki bez buraczków350 g sera ricotta1 duże jajko3 łyżki tartego Parmezanuokoło 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowejsól morska i świeżo zmielony czarny pieprzCiasto:200 g mąki60 g masła, roztopionego1 jajko1 torebka suszonych drożdży (7 g)sól morskaWykonanie:Forma na tartę lub tortownica o średnicy 23 cm (ja użyłam 3 form o średnicy 14 cm) posmarowana oliwą z oliwek extra virgineZ botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 – 1 cm kawałki.Ser ricotta rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem, Parmezanem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (ja dałam około 5 – 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut (ja użyłam mieszadła miksera).Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor.