Wykonanie
HomeDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEpałki z
kurczaka w sosie
śmietanowymProsty.tani obiad .łatwy w wykonaniu a zarazem bardzo smaczny..Postanowiłam przypomnieć przepis robiony w sposób tradycyjny taki jaki pamiętałam z domu rodzinnego..Składniki :u mnie po 3 pałki na „twarz” ale to indywidualna sprawamarynata:1 ząbek
czosnku na 2 pałki
sos sojowy na 6 pałek dodałam 1 łyżkę
papryka ostra .słodka .
pieprz świeżo zmielony
sól1 łyżeczka
imbiru optymalnie2 łyżki
olejumasło +
olej do smażenia2 łyżki
śmietany ja dodałam kremówki ale może być zwykła
śmietana ale zahartowana..ja z wygodnictwa tak zrobiłam..Wykonanie :Umyte i oczyszczone pałki ..smarujemy marynatą z w w.składników..Nacieramy nią pałki odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny..Na rozgrzany tłuszcz kładziemy pałki.obsmażamy z obu stron na złoty kolor..Podlewamy
wodą i na wolnym ogniu dusimy około 50 minut/do miękkości/..kontrolując stan sosu ewentualnie podlewając
wodą..Wykonujemy klasyczny sos z
mąki lub naturalnego zagęszczacza..na końcu dodajemy
śmietanę..Podajemy z
ziemniakami i z dodatkiem u mnie
marchewka z
groszkiem ..ale mogą być
buraki.
czerwona kapusta lub inna sezonowa surówkaPowiązany przepis:
marchewka z
groszkiem dodatek do obiadu
skórka pomarańczowa kandyzowanaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisysurówka ze
szczawiemciasto
marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy