ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa zupa pomidorowa z ryżem, fasolą i szczypiorkiem

Ekspresowa zupa pomidorowa z ryżem, fasolą i szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

To najszybciej przyrządzona zupa, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Jeżeli wykorzystamy ryż ugotowany poprzedniego dnia, od momentu, w którym zupa zawrze, odczekanie 5 minut zakończy gotowanie. To doskonałe danie na szybki mały obiad lub kolację, zamiast kanapek i ciężkich dań. A tak po prostu – coś ciepłego, co przyrządzimy szybko, ale nie będzie to danie z mikrofalówki ani coś przetworzonego. Kiedy w sezonie chcemy użyć świeżych, domowych pomidorów, warto je wcześniej upiec i zmiksować. Jeżeli będziemy je przyrządzać na bieżąco, zupa będzie wspaniała, ale nie ekspresowa.
Składniki (4 porcje)
300 ml pulpy pomidorowej (pomidory bez skórki w kawałkach)
500 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory)
¾ szklanki wody
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (w wersji bardzo szybkiej może być z puszki, bardzo dobrze wypłukana pod wodą)
1/2 - 3/4 szklanki mleka kokosowego
pęczek drobnego szczypiorku
1 łyżka mielonego czosnku
pieprz, sól himalajska lub morska
Przygotowanie
Ugotowany ryż włożyć do garnka i zalać ¾ szklanki wody. Zagotować i dodać passatę i pulpę. Doprowadzić do wrzenia, posolić, dodać odrobinę pieprzu, fasolę i czosnek oraz wlać mleko kokosowe. Wsypać umyty drobno pokrojony szczypiorek, odkładając 2 łyżki do posypania zupy. Wymieszać i podawać. Na talerzach udekorować pozostałym szczypiorkiem.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/04/ekspresowa-zupa-pomidorowa-z-ryzem.html