ßßß Cookit - przepis na Pieczony fenkuł z papryką

Pieczony fenkuł z papryką

nazwa

Wykonanie

Kto dotąd nie lubił kopru włoskiego czyli fenkułu, jest duża szansa, że w tym wydaniu go pokocha. Upieczony w plastrach z papryką, przyprawiony, chrupiący i miękki. Fenkuł jest bogaty w potas i witaminę C, pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowo – jelitowe, a na dodatek dostarcza tyle bogactwa, nie dostarczając wielu kalorii. Wspaniale nasyci i będzie świetną jarzynką do obiadu lub pełnym daniem kolacyjnym, jeśli do pieczonych warzyw dodamy, np. grzankę z domowego chleba.
Składniki
3 średnie fenkuły
1 duża czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
szczypta kurkumy
sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Warzywa umyć. Paprykę wydrążyć i pokroić na grube paski. Z kopru wykroić głąby i pokroić w cienkie plasterki, odcinając zieloną część (można ją wykorzystać do zup i sałatek). Warzywa włożyć do miski, wlać oliwę i wsypać przyprawy. Wymieszać bardzo dokładnie łyżką, aby wszystkie kawałki warzyw pokryły się oliwą i przyprawami. Wsypać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ˚ C na środkowa półkę. Piec przez 35 minut, aż warzywa będą miękkie i zrumienią się.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/03/pieczony-fenku-z-papryka.html